Felújították egy erfurti templom értékes üvegablakait

Felújították egy erfurti templom értékes üvegablakait

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás: evangelikus.hu
Erfurt – AAz oltártérben lévő, középkori festett üvegablak, valamint egy 1948-ból származó modern ólomüveg ablak felújítására összesen 750.000 eurót költöttek el 2008 óta – nyilatkozta a munkák végeztével az Evangélikus Ágoston-rendi Kolostor kurátora, Carsten Fromm.

A karzaton lévő, egyenként 170 darab üvegből álló, kereken 700 éves festett üveg felületéről eltávolították a koszréteget, a lazább színrétegeket megerősítették és az üvegben keletkezett hajszálrepedéseket is stabilizálták. A korábbi restaurálás gitt- és ragasztóanyag maradványait is eltávolították az üvegről. Az üvegablakok, amelyek egyenként több mint 50 részletből állnak, 15 méter magasak és két méter szélesek.

Az üvegen keresztény szimbólumok mellett egy elő-Luther-rózsát is láthatunk, amelyet Luther Márton (1483-1546) később családi címerként használt. Luther 1505-től 1511-ig élt ebben az Ágoston-rendi kolostorban, ahol rendszeresen láthatta ezt az üvegablakot. A 14. századból származó ablak Augusztinusz (354-430) egyházatya életének részleteit mutatja be.

A nyugati homlokzaton lévő üvegablak Hermann Kirchberger (1905-1983) üveges mester munkája, amelyet az „elárult generáció” művésze készített. Kirchberger Berlinből származott és a náci időszakban „zsidó keveréknek” kiáltották ki őt és egy munkatáborba internálták. A háború után a Weimari Főiskola Építőművészet és Képzőművészet szakán az első falfestészet professzor lett, mielőtt 1951-ben Nyugat-Berlinbe ment.

Kirchbergers ablakai többek között Máté, Márk, Lukács és János evangélistákat és Pál apostolt ábrázolják.

Az Ágoston-rendi kolostor a reformáció óta evangélikus. Modern konferencia-központként Közép-Németország egyik legfontosabb Luther helyszínének számít.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!