Múljátok felül Teréz anyát! – Zimbardo üzent a magyarországi keresztényeknek is

Múljátok felül Teréz anyát! – Zimbardo üzent a magyarországi keresztényeknek is

Share this content.

Forrás: KötőSzó, szöveg: Kovács Barbara
Budapest – Philip Zimbardo nevéről legtöbbünknek a híres stanfordi börtönkísérlet jut eszébe, pedig korunk egyik legnagyobb szociálpszichológusa ma már nem az emberi gonoszságot, hanem a hősiességet kutatja. A Hősök Tere kezdeményezés atyja szerint még a híres magyar pesszimizmus is megváltoztatható, módszereivel a közönyt összetartássá és szolidaritássá szeretné átfordítani társadalmunkban. Október 1-én, a HeroiKon konferencián tartott előadása után beszélgettünk hősiességről, vallásról, pozitív példákról.

- A Hősök Tere kezdeményezés alapelve szerint a bárkiből lehet mindennapi hős. Ön hogyan törekszik rá, hogy hőssé váljon?

- Minden szituációban igyekszem megérteni a másik helyzetét. Ha egyedül üldögél valaki, akkor lehet, hogy félénk vagy szomorú, az én feladatom pedig, hogy figyeljek rá és észrevegyem őt. Esetleg megkérdezzem tőle, hogy minden rendben van-e vele. A fókusz mindig a másik emberen van. A legtöbbször egocentrikusan viselkedünk. Saját magunkra koncentrálunk, aggódunk, hogy mások mit gondolnak rólunk, vajon szimpatikusak vagyunk-e, elég okosnak, barátságosnak találnak minket? Én próbálom ezt épp az ellenkező irányba fordítani. Minden szituációban azt keresem, hogyan tudnék valakivel új barátságot kötni, mit tud nekem a másik tanítani az életről. Ez váltás az egocentrikus hozzáállásról a szociocentrikus viselkedésre.   

- Milyen szerepe van a vallásnak, egy vallási közösségnek a viselkedésünkre nézve?  

- Ez jó kérdés. A vallásban kétségtelenül nagy hangsúly kerül a viselkedésre. A vallásos nevelés során a fiatalokat arra tanítják, hogy morálisan meg tudják különböztetni a jó és a rossz ösvényt. Ez azonban túl idealisztikus elképzelés. Én római katolikus neveltetést kaptam.

Az interjú a KötőSzó - Evangélikus közéleti blog oldalán folytatódik.

Címkék: Philip Zimbardo - interjú -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!