Arad evangélikus vértanúi: Dessewffy Arisztid és Leiningen-Westerburg Károly

Arad evangélikus vértanúi: Dessewffy Arisztid és Leiningen-Westerburg Károly

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kertész Botond
Kissé félve írom le ezt a címet. Az 1848-1849-es szabadságharc többek között abban különbözött a korábbi rendi felkelésektől, hogy valóban nemzeti és nem felekezeti ügy volt. Bár a szabadságharc leverése után voltak arra kísérletek, hogy „protestáns rebellióként” írják le a történteket, a megtorlás vezetői is jól tudták, hogy ez nem igaz.

Arad vértanúi között is találunk protestánst, katolikust, ortodoxot, és a megtorlás során is végeztek ki katolikus, református, evangélikus lelkészeket, sarcoltak meg zsidó közösségeket. Vajon nem kisebbrendűségből fakadó felekezeti szűkkeblűség Arad vértanúi között felekezeti alapon kiragadni bárkit is? Talán azért válaszolhatunk nemmel, mert Dessewffy és Leiningen felekezeti hovatartozását és családi hátterét megvizsgálva közelebb kerülhetünk ahhoz, mit jelentett 1848-1849-ben a nemzet, a szabadság.

A továbbiak a blogon olvashatóak, ITT.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!