Szexualitás, család, válás, születésszabályozás, meleg párok helyzete a katolikus egyházban

Szexualitás, család, válás, születésszabályozás, meleg párok helyzete a katolikus egyházban

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Perintfalvi Rita
Érezhetően új szelek fújnak a katolikus egyházban a családot és a szexualitást érintő kérdések kommunikációját illetően is. Ezért követik világszerte sokan – nem csak katolikusok – figyelemmel az október 4-25. között tartó családszinódust, vagyis a katolikus püspökök gyűlését, melynek témája A család hivatása és missziója az egyházban és a mai világban.

Szerzőnk osztrák tudósítások alapján foglalta össze az eddig érintett témákat és megismerhetik a szinódus előkészítéséhez készített kérdőívet, amelyet Ferenc pápa kérésére világszerte kitöltöttek a hívek, a magyar katolikus laikusokhoz azonban nem jutottak el a kérdései. 

Vasárnap elkezdődött a katolikus egyház szinódusa a házasság és család témájában. Ez az első olyan egyetemes zsinat, amelynek előkészítésében Ferenc pápa nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a laikus hívek véleményét is megkérdezzék, hiszen a ezek a kérdések (a családi élet válsága, az elvált hívek ügye, a születésszabályozás vagy a hívő homoszexuálisok helyzete) mégiscsak a hétköznapi embereket érintik a leginkább. Két kérdőív is készült, amelyet nagyon egyszerűen – sok országban online – ki lehetett tölteni, az egyházmegyék honlapjain. Ausztriában 34 ezer válasz érkezett be, melynek eredményeit teljesen transzparens módon láthatóvá tették, így mindenki tudhatja, hogy mit gondolnak az osztrák hívek.

Az, hogy mit gondolnak a magyar hívek egyenlőre rejtély marad. Idehaza sem a 2013 őszi, sem az idei kérdőívet nem kapták meg a laikus hívek. Nem volt lehetőségük a kitöltésére, legtöbbjük a kérdőív létéről sem halott. Valószínűleg meg is lepődnének, ha valaki elmondaná nekik, hogy milyen lényeges és fontos kérdésekben nem voltak rájuk kíváncsiak. Érvként az hangzott el, hogy ezzel a gesztussal csak őket akarták óvni, nehogy összezavarodjanak a felkavaró kérdéseket olvasva.

A cikk a továbbiakban a blogon olvasható, ITT.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!