5+1 tanács papok és apácák témájú Halloween bulikhoz (nem csak) keresztényeknek

5+1 tanács papok és apácák témájú Halloween bulikhoz (nem csak) keresztényeknek

Share this content.

Forrás: KötőSzó (kotoszo.blog.hu)
Nem csak a reformáció évfordulója közelít, de a Halloween is. Ebből az amerikai ünnepből a tökfaragáson kívül Magyarországra körül-belül annyi jött át, hogy ilyenkor rendezik meg azt a rengeteg tematikus házibulit, ahol valaki mindig kitalálja, hogy valamelyik vallás képviselőjére utaló jelmezt kifigurázva felvenni mekkora poén. Keresztény körökben pedig kialakult az a nézet, hogy hívő ember ne vegyen részt ilyesmiben, jobb, ha még tökfaragástól is távol tartja magát és gyermekeit. Mit tehetsz, ha elhívnak ilyen buliba és történetesen keresztény vagy?

A tökfaragás teljesen ártalmatlan dolog, leköti a gyerekeket és amint a mellékelt ábra mutatja, még ezt is lehet kifejezetten keresztény módon művelni, csak egy kis kreativitás kell hozzá. Ugyanez igaz a jelmezes bulikra is. Az ellenérzés ugyanakkor érthető, hogyha az ilyenkor elvárt véres vagy kihívó jelmezek sokaságát tekintjük. Protestáns részről pedig pláne jogos azt mondani: mi a reformációt ünnepeljük és nem valami fura amerikai szokást. Van azonban ennek a világi ünnepnek egy kedves oldala is, amibe be lehet kapcsolódni, hiszen ez arra is lehetőséget ad, hogy a világi közösség teljes jogú tagjaként megjelenjünk és mások tudtára hozzuk, miért nem szerencsés saját vallásunk vagy mások hitének kifigurázása. Ha hívő vagy, és meghívnak egy ilyen buliba, te döntsd el, hogy szívesen részt veszel-e rajta: teljesen érthető, ha inkább távol tartanád magad tőle, de abban sincs semmi ördögtől való, ha mégis elmégy. Ez utóbbi esetre összegyűjtöttünk néhány tanácsot.

 
Címkék: KötőSzó - halloween -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!