Naiv lenne Jézus, hazaáruló vagy populista?

Naiv lenne Jézus, hazaáruló vagy populista?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Cserháti Sándor
Ha a kereszténységet elfordulással, bezárkózással, erőszakkal akarjuk megvédeni, akkor ugyanezzel a gesztussal meg is tagadjuk, és már nem lesz mit megvédeni. Illetve, amit védeni igyekszünk, már nem nevezhető kereszténynek. A kereszténység egyedül azzal tehet a megmaradásáért, ami életre hívta: az irgalom gyakorlásával.

A KötőSzó Gyűlölködés a gyülekezetekben című írására – melyben a menekültekkel szembeni, gyülekezetekben is tapasztalható heves indulatokról volt szó – két evangélikus lelkész is reagált. A blog szerkesztői fontosnak tartják közölni mindkét véleményt, hiszen így válhat a KötőSzó eredeti céljainak megfelelően, a nézetek sokszínűségét bemutató, valódi párbeszédet elősegítő tereppé. Az első reakció itt olvasható, erre válaszként született az alábbi írás.

Hálás vagyok, hogy Balicza Iván véleményének köszönhetően előkerült Isten kétféle kormányzásának tanítása; hogy világossá tette: más az állam és más az egyház (a kereszténység) feladata. Én sem gondolom, hogy az államon számon szabadna kérni az evangéliumi cselekvést.

Az államon egyedül az kérhető számon, hogy a maga speciális feladatát a lehető legszakszerűbben és legemberségesebben végezze el (különösen akkor, ha előszeretettel hivatkozik a keresztény gyökerekre és a keresztény kultúrára). 

Tavasz közepére egy érdeklődő laikus számára is világossá vált, hogy valami – a ténylegesen megtörténtekhez  hasonló fog hamarosan bekövetkezni. Egy kormánynak, amely ilyen célra fizetett szakértőket alkalmaz, jóval előbb számítania kellett rá. Ha ennek fényében és a fenti kritériumok értelmében cselekszik, akkor legkésőbb a nyár elejéig:

  • 1. Felduzzasztja a BÁH létszámát, és a rendőri állománnyal együtt felkészíti a speciális feladatra.
  • 2. Megfelelően kibővíti a meglévő táborokat és/vagy újakat hoz létre, ahol gondoskodik a kellő higiéniás körülményekről, a gyermekes családok elkülönített elhelyezéséről; biztosítja az orvosi ellátást, a jogi tanácsadást és a zavartalan élelmezést.
  • 3. Olyan regisztrációs pontokat hoz létre, ahol megfelelő első (gyors) ellátást és használható információt tud nyújtani az országba érkezőknek.
  • 4. Elkezdi a szóba jöhető nyelvekre lefordíttatni és sokszorosítani az ország és az EU vonatkozó rendelkezéseiről, a jogi lehetőségekről és a táborba jutás körülményeiről szóló tájékoztatókat, és a leendő menedékkérők kezébe adandó okmányokat.
  • 5. Előre (és közben folyamatosan) egyeztet a MÁV Zrt.-vel az utaztatás megszervezéséről, a feltételekről és a hatáskörökről.
  • 6. Elegendő készleteket halmoz fel a menekültek és az érintett állami szervek dolgozóinak ellátására és gondoskodik azok folyamatos helyszínre szállításáról és kiosztásáról.
  • 7. Megfelelő kommunikációval felkészíti a lakosságot a várható nehézségek higgadt kezelésére, és nemzeti összefogásra buzdít a menekültválság minél békésebb, emberségesebb, zökkenőmentesebb kezelésére.

Mindezzel a kormányzat sok itthoni és külföldi ember szimpátiáját elnyerte volna, és ha meg nem is változtatta volna a (szerinte) vele szemben ellenséges hazai/európai/globális csoportok hozzáállását, de mindenképpen kifogta volna a szelet kritikájuk, támadásaik vitorlájából.

Magyarország lehetett volna az első olyan – a menekülthullám útjába eső  ország, amely mindent megtett azért, hogy ezt a rendkívüli helyzetet példamutatóan, emberségesen, európai módon kezelje. Büszkék lehetnénk kormányunkra, népünkre, önmagunkra.

Ezzel szemben...

a folytatás a KötőSzó blogon olvasható:

https://kotoszo.blog.hu/2015/10/21/naiv_lenne_jezus_hazaarulo_vagy_populista

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!