Két világ határán – Összegzés a KötőSzó első hónapjáról

Két világ határán – Összegzés a KötőSzó első hónapjáról

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra
Október elsején elindult a KötőSzó evangélikus közéleti blog. Ezen a felületen aktuális társadalmi kérdésekben igyekszünk állást foglalni, kortárs kihívásokkal fogalkozni az evangélikus teológiai gondolkodás mentén. Azt is szeretnénk megmutatni, hogy a kereszténység, benne az evangélikus egyház sokszínű, érdekes és értékes emberek közössége.

Arra törekszünk, hogy új nézőpontot hozzunk az egyházi és a világi média világába egyaránt; hogy segítsük a kibeszéletlen sérelmek és történelmi tapasztalatok megfogalmazását; hidakat építsünk a különböző nézetek és vélemények, egyház és világ, társadalom és kereszténység, ember és ember között.

Magyarországon azt tapasztalhatjuk, hogy az egyházi médiumok – bár ez alól az evangélikus egyház sajtótermékei képeznek leginkább kivételt – nem elég bátrak ahhoz, hogy égető aktualitásokkal vagy róluk a világi médiában megjelenő hírekkel foglalkozzanak. Az is alapvető tapasztalat, hogy a világi média túlságosan bátran nyúl az egyházi témákhoz, gyakran tájékozatlanul, megfelelő háttérismeretek nélkül, általában féligazságokból vagy aktuális botrányokból kiindulva. Úgy ítéltük meg, hogy a két világ között alig létezik átjárás. Aligha tudhatja az egyszeri hazai netező, hogyan látjuk mi, keresztények valójában a világot. Nem csak az a verzió létezik, amit a kormányzati kommunikáció vagy a szóbeszédes magyar sajtó mutat.

Mit gondolunk a hírekről, különböző közéleti aktualitásokról? Hogyan lát a világ minket? Tud-e egymásról ez a két nézőpont? Mit tudnánk egymás világképéhez hozzáadni?

A cikk a KötőSzó blogon folytatódik.

Címkék: KötőSzó - összegzés -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!