Reformáció: képes-e a megújulásra az őszülő, keresztény Európa?

Reformáció: képes-e a megújulásra az őszülő, keresztény Európa?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu. Szöveg: Gáncs Péter
2015 sok tekintetben viharos, vészjósló őszén az önmagával, gyökereivel, értékeivel meghasonlott, frusztrált „keresztény” Európának is égető szüksége lenne újra a reformációban fellobbanó egyháztisztító tűzre.

Pünkösd után fél évvel, a reformáció ünnepén újra pirosba, a Szentlélek lángját jelképező színbe öltöznek az oltárok az evangélikus templomokban. Mégis attól tartok, hogy ez viszonylag keveseket fog tűzbe hozni ezen a hétvégén. Távol vagyunk attól, amit derék nagytarcsai lelkészelődöm, Győri János tanított, aki szerint karácsony, húsvét és pünkösd után a reformáció napja lenne a negyedik főünnepünk. Mindenszentek és halottak napja árnyékában szerényen húzódik meg október 31-e, az egyház újjászületésének ünnepe.

A cikk a KötőSzó blogon folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!