A sör, ami egy kiugrott apácáról kapta a nevét

A sör, ami egy kiugrott apácáról kapta a nevét

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Illisz L. László
A németországi Szász-Anhalt tartományban található Wittenberg, ahol a keresztény vallás megújítója, Luther Márton élete túlnyomó részét töltötte, és ahol életének hűséges párja, a kiugrott apácából gazdasszonnyá lett Katharina von Bora – számlatan egyéb, ház körüli teendője mellett – főzte urának és az otthonukban életvitelszerűen tanyázó népes vendég- és tanítványseregnek a sört. A Frau Luther fantázianévre keresztelt ital utolsó néhány literjéből kaptunk kóstolót a Kapucinus Kézműves Sörfőzde Százados úti éttermében.

A hófehér, lassan roskadó hab még reszket kicsit, amikor a korsó az asztalra koppan. Apró buborékok emelkednek a mélyvörös, szűretlen italban, áttörve az élesztő messzi ködöket idéző gomolyogását. Az első korty hűsen szalad végig a nyelven, a komló hátul, a garat felé küldi az első, markánsan kesernyés, határozott üzenetet, és ugyanez az íz köszön vissza az ajkak szélén, néhány pillanattal a kóstolás után. A hab oszlik, de küldetését mindvégig betölti, egészen a legutolsó kortyig. Kívül reszkető páracseppek, belül az illat utolsó üzenete. A korsó már üres.

Haló porában is áldja meg önt a mi Istenünk, Frau Luther!

A folytatás itt olvasható:

https://kotoszo.blog.hu/2015/11/19/a_sor_ami_egy_kiugrott_apacarol_kapta_a_nevet

Címkék: Frau Luther - sör -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!