Egy nőgyógyász tündöklése és bukása

Egy nőgyógyász tündöklése és bukása

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Zászkaliczky Zsuzsanna
Három éve megy a Szkénében a Pintér Béla Társulat 42. hét című darabja. Az előadás nem megajándékozza a nézőt az otthonosság érzésével, hanem a képébe vágja azt.

A főszereplő doktornő szenvedélyesen szereti a hivatását, amikor pedig elfojtott indulatokkal, hazugságokkal terhes, látszatra építő, unalmas családi élete szakadékba zuhan, ugyanilyen szenvedéllyel veti bele magát az elé kerülő új szerelembe. A mindent elsöprő érzelem rossz döntések sorát indítja el, s a rossz döntéseknek fájdalmas következményei lesznek – mások életében is.

A néző nem tud kívül maradni a darab történésein. Nemcsak azért, mert kicsi a nézőtér, és ha szerencséje van, az első sorban ül, hanem azért sem, mert Pintér Béla tökéletes tükröt tart elé. A humor és a tragikum, a trágárság és a szentség, a brutalitás és a gyengédség olyan keverékét kínálja, hogy a 110 perces sűrítményben a legkívülállóbb, a legérintetlenebb is megtalálja a saját portréját. Vagy portréit. 110 percen keresztül sírva röhögünk. A végén talán röhögve sírunk. Gyógyító nevetés. Feloldó sírás.

42. hét élet- és halálszagú eseményei egy szappanopera-szériát is megtöltenének. Másképpen szólva: „van itt minden, mint a moziban”.

Tovább a cikk folytatására.

Címkék: KötőSzó -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!