Az evangéliumot kell kifelé kommunikálni – Beszélgetés Jorsits Attila keresztény bloggerrel

Az evangéliumot kell kifelé kommunikálni – Beszélgetés Jorsits Attila keresztény bloggerrel

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Szűcs Gábor
Budapest – Az Év honlapja országunk egyik legrangosabb online marketing-kommunikációs pályázata, mely 25 kategóriával várta az idén is a jelentkezőket. A szakértő zsűri 280 pályázat közül választotta ki Az Év honlapjait, amelyek között a Teológia blog is rangos helyre küzdötte fel magát, megkapta a pályázat „Seosiker” díját. Jorsits Attilával, a blog szerzőjével beszélgettünk a díj apropóján a 21. század kommunikációs változásairól, a bloggal kapcsolatos tapasztalatairól.

Mi is ez a díj, amit nyertél?

– A Magyar Marketing Szövetség minden évben meghirdeti ezt a versenyt és az idén kíváncsi lettem, hogy egy ilyen mezőnyben hol helyezkedik el a blogom. Az elbírálás során a weboldalak vizuális megjelenését, innovativitását, interaktivitását, valamint számos használhatósági és technológiai szempontot vettek figyelembe. Ez utóbbiak vizsgálata során komoly hangsúlyt fektettek a kereső-optimalizáltságra és a megfelelő technikai felépítés ellenőrzésére is.

A tartalmát akkor nem is vizsgálták a blognak?

– Azt is megnézték, bár természetesen nem szigorú szakmai szempontból, tehát nem teológusok bírálták el azt, hogy ami oda leíratott, az például biblikus-e, teológiailag megállja-e a helyét, hanem inkább azt vizsgálták, népszerűek-e a bejegyzések; a célnak, a honlap céljainak megfelelő-e a tartalom; a célközönség igényeinek megfelelő-e a honlap; ad-e lehetőséget az oldal az interaktivitásra, beszélgetésre, kapcsolattartásra. Több mint hetven, objektíve mérhető dolgot vizsgáltak. Ezek alapján három indexszám jött létre: egy technikai, egy tartalmi és egy népszerűségi, ezen eredmények alapján kaptam a díjat.

A szakmai elismerésen túl jár-e ez valami más pozitívummal?

– Anyagi elismerést nem kaptam, viszont elég jó reklámot jelent ez az oldalnak, sok helyre felkerült a blog, több helyen is cikkeztek róla. Ennek azért örülök, mert sok új emberhez eljutott a híre. Bizonyára ti is tapasztaljátok a honlapnál, hogy ha elindul egy oldal, bekerül egyfajta „információ buborékba”, az ismerősök beszélnek róla, megosztják egymás között az információkat, azonos érdeklődésű, gondolkodású emberekből létrejön egy olvasói kör, amelynek tagjai rendszeresen ellátogatnak az oldalra, de egy idő után ezt a buborékot nehéz áttörni. Az olvasók körének növekedése megtorpan, új impulzus, hatás kell ahhoz, hogy a buborékból ki lehessen törni, és be lehessen kerülni egy másik buborékba is.

– Azok a témák, amelyeket feldolgoztál mennyire voltak áttörőek? Tapasztaltál ugrásszerű növekedéseket időről-időre az olvasói körödben?

– Vannak slágertémák, amelyek igen népszerűek és emellett persze vannak olyan teológiai elemzések is fent, amelyek inkább a belső körnek szólnak. Nemrég a házasságról írtam egy hosszabb sorozatot, amelyet a mai napig sokan olvasnak. A sorozat lezárása után többen meg is kerestek az ezzel kapcsolatos kérdéseikkel. Szintén népszerű volt a paráznaságról és a szexualitásról írt cikkem, vagy a jó és a rossz tudásának fájáról írt anyag. Az embereket elsősorban azok a témák foglalkoztatják, amelyek a hétköznapjaikra is hatással lehetnek. Sokan tagadják, de az emberek alapvetően szeretik tudni azt, hogy mit szól Isten az ő életükhöz, mert a saját életgyakorlatukat megpróbálják összeegyeztetni Isten akaratával.

– Hogyan szoktad kiválasztani a témákat?

– Most már jó dolgom van, mert az olvasók írják, javasolják nekem a témákat.

– És hogy állsz neki a témáknak? Teológiai könyveket bújsz?

– A blog szűken vett témája a teológián belül is a biblikus teológia. Fontosnak tartottam, hogy legyen egy behatárolt részterületem.
Azt vettem észre, hogy sok, teológiai témákkal foglalkozó blog egy idő után azért csúszik szét, mert nagyot akar meríteni, sok mindennel akar foglalkozni. Ezért aztán nehezebb az olvasóközönségük megtalálása és egybentartása is. Ha váltogatnak a témák és szakterületek között, akkor minden cikkel más érdeklődésű embereket szólaltatnak meg, így sokkal nehezebben jön létre állandó olvasóközönségük. A biblikus teológiában az a jó, hogy felekezetfüggetlen. Ha felvetünk egy témát – most például a szeretettel összefüggésben blogolok – akkor megpróbálom alaposan körüljárni; kutatom a Bibliát, teológiai cikkeket, könyveket hívok segítségül. Egy cikk mögött tehát jó pár napos vagy hetes olvasás, kutatás, gondolkodás áll. Igyekszem alaposan kivesézni a témákat, és sokszor közben alakul ki, hogy hány részben fogom ezt megtenni. Sokszor az olvasók hozzászólásai is alakítják a következő részt azzal, hogy kérdeznek, reagálnak a bejegyzésekre. A sorozatok tipikusan az ilyen közös gondolkodások szüleményei.

– Ismered az olvasóidat?

– Többeket személyesen is ismerek, de vannak, akiket csak az internetről, a kommentekből.

Azt láttam, hogy heti egy blogbejegyzést írsz...

– Bár rengeteg témafelvetést kapok, és nekem is vannak ötleteim, mégiscsak az tartható számomra, hogy hetente egy bejegyzéssel jelentkezzem. Jelenleg nincs többre időm.

– Miért hoztad létre a blogot? Miért érezted szükségét annak, hogy teológiával kapcsolatos gondolataidat egy blogon keresztül oszd meg a nyilvánossággal?

– Mivel informatikus vagyok és teológus, elég egyértelmű volt, hogy valamiképpen megpróbáljam kihasználni az internet lehetőségeit. A világháló nagyon nyitott közeg, ahol sok mindenkit el lehet érni. Kíváncsi voltam, hogy valóban olyan nagy missziós közeg-e az internet.
A TeológiaBlogot kísérletként indítottam el. Úgy gondoltam, egy évig üzemeltetem, és ha az év végéig bizonyos számú olvasót sikerül elérnem, akkor folytatni fogom. A kísérlet jól sikerült, már két-három hónap után úgy megnövekedett az olvasók száma, hogy úgy láttam, nem szabad abbahagyni.

Kiket szeretnél megszólítani?

– Népszerűsítő teológiának nevezném ezt a műfajt, és a laikustól  a szakemberig mindenkinek szól. Komoly teológiai témákról szeretnék közérthető módon írni, hogy bárki számára érthetők legyenek. Elsősorban Jézus evangéliumát szeretném hirdetni és biztatni az embereket, hogy fedezzék fel a Biblia kincseit. A közérthető nyelvezet mellett fontos számomra az írások „lelkülete” is. Az első Talita keresztény újságíró és bloggertalálkozón mondta az egyik előadó, hogy nem attól lesz igazán keresztény egy blog, hogy keresztény témákat tárgyal, hanem attól, ha az írások képesek az olvasókból keresztényi indulatokat és reakciókat kiváltani. Ez számomra fontos cél.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!