A sváb evangélikusok elvesztése ma is fájó hiány

A sváb evangélikusok elvesztése ma is fájó hiány

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg és fotó: Kertész Botond
Hetven éve kezdődött a svábok kitelepítése: 220-230 ezer embert – a hazai német ajkú közösség felét – akarata ellenére deportáltak. Mindez súlyosan érintette az akkor csaknem hatszázezer lélekszámú evangélikus egyházat. Hiába tiltakoztak: az egykor háromnyelvű – magyar, német és szlovák – evangélikus egyház jelentős számú, nem magyar anyanyelvű híveinek elvesztése ma is fájó hiány. Pillanatfelvétel a németek egykori völgyéből, Ág faluból, ahol hetven évvel ezelőtt egy 400 lélekszámú evangélikus közösség történetének vetett véget a kitelepítés.

Meseszép völgy valahol Tolna és Baranya határán. A természet nem a januári, havatlan hidegben mutatja legszebb arcát, de még így is elvarázsol a dimbes-dombos, emberléptékű táj. Egyaránt lehet csodálni és szeretni. 1780 táján néhány tucat evangélikus család érkezett a német birodalomból a török hódoltság után pusztává vált faluba. 1848-ban már 342-en laktak itt, volt templomuk, tanítójuk, iskolájuk. 1891-ben tette le új temploma alapkövét a 437 lelkes gyülekezet.

A szöveg a KötőSzó bogon folytatódik, képgalériával.

Címkék: kitelepítés - emlékezés -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!