Nemes küzdelem a szegény gyerekekért – a jó tündérek oldalán – Interjú Bonnyai Sándorral

Nemes küzdelem a szegény gyerekekért – a jó tündérek oldalán – Interjú Bonnyai Sándorral

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra, Kézdi Beáta
Példás összefogást szervezett meg egy békéscsabai evangélikus huszonéves, hogy a Kárpátalján élő szegény gyerekeknek is jusson meghittség és meglepetés karácsonyra. Azt tapasztalja, hogy az emberekben év közben is ott a szándék, hogy segítsenek. Békéscsaba „népmesei hősével”, Bonnyai Sándorral beszélgettünk, aki útja során hétfejű sárkányokkal, karácsonyi angyalokkal és „szimpla” jó tündérekkel is találkozik – jó hír, hogy legtöbbször az utóbbiakkal.

Békéscsaba apraja-nagyja összefogott a nemes cél érdekében – így fogalmaztál a karácsonyi ajándékosztásról. A roma kisebbséggel szemben erősek az előítéletek, most mégis háromszáznál is több csomag készült el mélyszegénységben élők gyerekeknek. Hogyan sikerült megnyerni az embereket az ügy érdekében?

Amilyen szívvel-lélekkel vág neki az egyszeri parasztlegény a rengetegnek a mesében, olyan szívvel igyekszem én is elindulni minden egyes gyűjtés alkalmával. Találkozom megpróbáltatásokkal, „hétfejű sárkányokkal” is, de jó tündérekkel, vagy a karácsonyi ajándékosztás esetében „angyalokkal” is, akik segítő kezet nyújtanak, és egy emberként az ügy mellé állnak. Csodálattal néztem, ahogy a békéscsabai bölcsődék, óvodák, iskolák csöppségei, nebulói, valamint az evangélikus és a református gyülekezet tagjai, továbbá a város lakói szorgos kézzel elkészítették az ajándékokkal teli cipős dobozokat, majd leadták a gyűjtőhelyek valamelyikén. 
A folyamatos személyes megkeresések, plakátolások, a gyűjtések közösségi oldalon való hirdetése mellett, nagy segítségemre volt számos helyi köztiszteletben álló személy, médiaszereplő, köztük egykori tanáraim is, akik felajánlották támogatásukat, hogy még több emberhez eljusson a gyűjtés híre.
Így sikerülhetett az, hogy karácsony előtt egy nappal 315 kárpátaljai rászoruló gyermeknek személyesen adhattam át egy-egy cipős doboznyi szeretetet.

Honnan jött a „karácsonyi angyal” ötlete? Milyen más munkát végeztél még ezen a területen?

Ukrajna háború sújtotta ország, ahol a mindennapi megélhetés egyre nehezebb, s ez alól nem képeznek kivételt a kárpátaljai magyar családok sem. Sőt. 
Úgy gondolom, hogy felelősséggel tartozunk egymásért, mindinkább a legkisebbekért, azokért, akik önhibájukon kívül kerültek a kilátástalanság, a félelem, a nélkülözés világába. 
Társadalmi összefogással, még az iskolakezdés előtt, több mint százezer forint értékű tanszercsomagot osztottunk ki az óvodásoknak, kisiskolásoknak, gimnazistáknak, s az ott tapasztalt valóság láttán megfogalmazódott az a gondolat, hogy ide vissza szeretnénk jönni, hiszen a nélkülözés mérhetetlen mértéket ölt.

Miért fontos számodra, hogy segítsd a szegényeket? 

A választ és az interjú további részét elolvashatják a KötőSzó blogon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!