Megnyílt Budapest első fogyatékkal élők által működtetett kávézója

Megnyílt Budapest első fogyatékkal élők által működtetett kávézója

Share this content.

Forrás és fotó: Nem Adom Fel Café & Bar, Magyar Kurír, MTI
Budapest – Kerekes székes, látássérült, hallássérült, autizmussal élő és értelmileg akadályozott fiatalok működtetik a Nem Adom Fel kávézót, amely 2016. január 28-án nyílt meg Budapest VIII. kerületében.

A Nem Adom Fel Café & Bar, illetve a hozzá kapcsolódó közösségi terek és irodák huszonnégy, fogyatékossággal élő munkavállalónak kínálnak lehetőséget arra, hogy valós munkatapasztalatot szerezzenek, új képességekre tegyenek szert, és kapcsolatot építsenek ki a többségi társadalommal.

Magyarországon közel 500 ezer sérült ember él, közülük az aktív korúaknak mindössze 15 százaléka dolgozik. Pedig a fogyatékos emberek számára a munkalehetőség nem csak anyagi szempontból fontos. „A most nyíló kávézóban dolgozó fogyatékos munkavállalók közül többeknek eddig nem volt tényleges munkahelyük, nem szerezhettek sikereket a munka területén, nem tudták megmutatni képességeiket a többségi társadalomnak” – mondta el Papp Szabolcs, a kávézót megálmodó Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője.

Hozzátette: „A kávézóval létrejött egy olyan közösségi tér és vendéglátóegység, amelyben maguk a sérült emberek közvetítik az életigenlést, az elfogadást mindenki felé, és amely színvonalas kulturális programokkal vonzó hely lehet fogyatékos és ép vendégeknek egyaránt. Az ingatlan felújítását a Nem Adom Fel Alapítvány az NRSZH (Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal – a szerk.) 2014. évi munkahelyteremtő pályázatának támogatásával valósíthatta meg. A kávézóban a különböző – látás-, hallás-, mozgás-, értelmi, autizmus – fogyatékossággal élő emberek a vendégek fogadásától kezdve a konyhai feladatokon át a marketingtevékenységig minden területen közreműködnek majd.”

A megnyitón jelen volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. „A fogyatékos emberek értékes és fontos erőforrásai, kincsei a társadalomnak – hangsúlyozta. – A termékeik megvásárlásával nemcsak egy áru cserél gazdát pénzért, hanem a szemlélet, megközelítés is megváltozik. A kormány elkötelezett abban, hogy a bértámogatásra épülő foglalkoztatással a fogyatékossággal élő emberek számára lehetőséget adjon a képességüknek, tehetségüknek megfelelő munkára.”

A Nem Adom Fel Café & Bar megnyitóján köszöntőbeszédet mondott Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa. „Miközben kávézunk, vagy megiszunk egy koktélt, beszélgetünk, észre sem vesszük, hogy változik a szemléletünk – ez nem más, mint társadalmi integráció. Az esélyteremtés korszerű és hatékony eszközei egyszerre vannak jelen a Nem Adom Fel kávézóban” – emelte ki a miniszteri biztos.

A fogyatékos munkavállalók szakmai felkészítését és közreműködését, a közösségi tér programjait a Nem Adom Fel Alapítvány biztosítja, a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet a vendéglátó szakmai és céges hátteret adta a projekthez. „Szeretnénk, ha ez a hely egy különleges színfoltja lenne Budapestnek, amely szellemiségével, szakmai színvonalával és változatos programjaival vonzza ide a vendégeket. Tervezzük, hogy sajtótájékoztatóknak, kisebb konferenciáknak is helyszíne leszünk, illetve szeretnénk, ha csapatunk külső helyszíneken is biztosítana cateringszolgáltatást” – mondta el Györke Nóra, a szövetkezet ügyvezetője.

A program elindítására a „Kézbe vesszük a sorsunkat” – Sérült emberek a társadalomért program adta a lehetőséget, amelyhez a TÁMOP-2.4.3.D.2-13/2-2013-0013 pályázat keretében biztosított támogatást az Európai Unió és Magyarország Kormányának Európai Szociális Alapja. A vendéglátóegység kialakítása, felszerelése, illetve a vendéglátó tevékenység szakmai előkészítése a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet által 2014-ben elnyert pályázati támogatással valósulhatott meg.

Nem Adom Fel Café & Bar

Cím: 1082 Budapest, Baross utca 86.
Bejárat: Magdolna utca 1.
Honlap: www.nemadomfelkavezo.hu 
Facebook-oldal: www.facebook.com/nemadomfelkavezo/

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!