Évezredes paradoxon: gyengeség = erő!

Évezredes paradoxon: gyengeség = erő!

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya, fotó: Kiss Tamás
II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993-tól február 11. a betegek világnapja, melynek célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”. A fiatal szentendrei evangélikus lelkészt, lelkigondozót, Horváth-Hegyi Olivért kértük arra, Bibliával a kézben üljünk le beszélgetni betegségről, hitről, gyógyulásról.

– Amitől félünk, amitől szeretteinket féltjük: vajon miért van egyáltalán betegség? Miért engedi Isten? Kapcsolatban van az eredendő bűnnel?

– A bűnesetkor az ember elszakadt Istentől, a teremtmény a Teremtőtől. Akkor ott nemcsak egy kapcsolat romlott meg, hanem az embernek az önmagához való viszonya is megtört. Ennek következménye, hogy egyedül maradt, Isten nélkül kiszolgáltatottá vált, mert rátört a bűn, a mulandóság, a halál. Az ember egyik büntetése az, hogy Isten megszabta életének idejét. Amikor bűnről gondolkodunk, nem szabad arra a következtetésre jutnunk, hogy Isten büntetése lenne bármilyen betegség. Isten szeretetével nem fér össze, hogy embereket rákkal vagy akár csak egy lábtöréssel büntessen. Viszont Isten tudtával történik ez is, mint minden. Isten irgalmassága mindennél nagyobb. De vannak betegségek, amelyek az Istentől való elszakadásnak az egyenes következményei.

 

A témáról bővebben olvashatnak az Evangélikus Élet 2016. február 7-én megjelenő számában. 

(Interjú Horváth-Hegyi Olivér lelkésszel, lelkigondozóval – Evangélikus Élet magazin 2016/5. – 14. old.)

Az Evangélikus Élet magazin megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!