A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület indulására emlékeztek

A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület indulására emlékeztek

Share this content.

Forrás: veol.hu, szöveg: Balla Emőke, fotó: Nagy Lajos
Veszprém – Isten megajándékozott a harmadik kerület újraindulásával – mondta Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspök a veszprémi istentiszteleten.

A korábbi dunántúli egyházkerület 1952-ben szűnt meg, az új egyházkerületi felosztás szerint az országot hosszanti irányban kettévágták, északi és déli egyházkerületre osztották. A gyülekezetek távol estek egymástól, a Dunántúl lelki és területi egysége megszűnt. A Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata 1997 februárjában döntött a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület újjászületéséről.

2000-től az ország nyugati gyülekezetei Ittzés János kőszegi lelkészt püspöknek és Weltler János veszprémi gyógyszerészt egyházkerületi felügyelőnek választották, szeptemberben iktatták be őket a győri Öregtemplomban.

Ezután megalakult és újjáéledt a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület. A zsinat februári határozatáról minden évben megemlékeznek, kezdetben egyházkerületi napot szerveztek más-más helyszínen, a kerület különböző gyülekezeteiben, az utóbbi években istentiszteleteken adnak hálát az önálló kerületért.

Veszprémben Ittzés János a kijelölt napi ige, Pál apostol thesszalonikaiakhoz írt levelének alapján prédikált: „Az az Isten akarata, hogy megszentelődjetek... Mert nem tisztátalanságra hívott el minket az Isten, hanem megszentelődésre (1Thessz 4,1-8).

A cikk a veol.hu oldalán folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!