Ajánló: Láttatni a láthatatlant – Interjú Horváth Lilivel

Ajánló: Láttatni a láthatatlant – Interjú Horváth Lilivel

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta. Fotó: Kiss Tamás
Első nagyjátékfilmje – egy fiatal állami gondozott lány felnőtté válásának története – sorra nyeri a nemzetközi fesztiválokat. A rendezőnőt anyaságról, filmezésről és a Szerdai gyerek sikeréről is kérdeztük.

Különös helyzet, hogy édesanya lett a Szerdai gyerek forgatása alatt.

– Belülről nézve nem olyan feltűnő az egybeesés a film témája és a saját anyaságom között, hiszen egyrészt amikor a kislányomat vártam, a Szerdai gyerek már egy évek óta formálódó projekt volt, másrészt pedig én nyilván egészen másképpen igyekszem nevelni a gyerekemet, mint a film főhőse. Két filmet is készítettem, amelyek hőse egy rettenetesen ellentmondásos tinédzser anyafigura, miközben a saját anyukám számomra a legkevésbé sem ellentmondásos: bástya, igazodási pont. Rengeteg személyes dolog van a Szerdai gyerekben, de nem ilyen direkt ügyek. Leginkább a sors ismétlésének kérdése izgatott ebben a történetben. A generációkon keresztül újra meg újra felbukkanó minták, döntések. Hogy van-e lehetőség ezekből kitörni. És azt gondoltam: nagyon éles helyzetben lévő embert kell megmutatni a filmben ahhoz, hogy erről a kérdésről valamit megfogalmazzunk.

Édesanyja a budapesti Deák téri evangélikus gyülekezet tagja. Milyen útmutatást, segítséget kapott tőle, hogy ennyire felnéz rá?

– A mostanság kapott segítség mibenléte könnyebben megfogalmazható: mióta megvan a kislányom, született egy újfajta szövetség köztünk a mamámmal. Nemcsak arról van szó, hogy praktikusan rengeteget segít nekünk, hanem arról is, hogy az az érzésem: majdnem olyan jól érti a gyerekemet, mint én magam, és ez nagyon megnyugtató érzés…

A témáról bővebben olvashatnak az Evangélikus Élet 2016. március 6-án megjelenő számában. (Evangélikus Élet magazin 2016/9. – 23. oldal)

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Címkék: Horváth Lili - rendező - film -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!