Keresztény fogamzásgátlás – elmélet és gyakorlat 1. rész: katolikus teológia és természetes családtervezés

Keresztény fogamzásgátlás – elmélet és gyakorlat 1. rész: katolikus teológia és természetes családtervezés

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Hoványi Márton
Ha egy négy gyermekes család úgy dönt, hogy nem tud több gyermeket vállalni, nyúlhat-e a férj vagy a feleség a természetes családtervezés módszerénél megbízhatóbb fogamzásgátló eszközhöz vagy nem? A szigorúbb katolikus felfogás válasza egyértelmű nem. A megengedőbb katolikusok válasza egyértelműen igen.

Talita portál 2016. február 8-án a Párbeszéd Házában kerekasztal-beszélgetést szervezettLétezik-e katolikus családtervezés és fogamzásgátlás címmel. Ennek apropóján egy katolikus és egy evangélikus teológust kértünk fel, hogy ismertesse a fogamzásgátlással kapcsolatos keresztény/felekezeti tanítást, azok jelenkori kihívásait. A téma felvezetéseként Hoványi Márton katolikus teológus kommentárjának a kivonatát közöljük.

A Talita.hu beszélgetésén a szervező moderátorok arra törekedtek, hogy a katolikus körökben is megosztó kérdést, három tipikus választ képviselő családdal, felszólalóval képviseltessék: a természetes családtervezés ( TCST) elvi és gyakorlati elkötelezettjei mellett egy olyan párt is meghívtak, akik törekedtek házaséletük során a TCST megtartására, azonban a gyakorlatban kénytelenek voltak esetenként felülírni azt. A harmadik álláspontot, amely a mesterséges fogamzásgátlást elvi okokból előnyben részesíti a TCST-hez képest, amint arra a Mandiner tudósítása jó érzékkel felhívta már a figyelmet, sajnálatos módon nem volt, aki a nyilvánosság előtt képviselni merte volna. A felkért családok ugyanis attól tartottak, hogy saját egyházközségük kirekesztené őket, ha véleményüket nyíltan vállalnák. Ezért a két moderátor vállalta, hogy képviseli az elvi fenntartással élő hívőket.

Miért darázsfészek a fogamzásgátlás kérdése?

Továbbiak a KötőSzó blogon találhatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!