Ajánló: A múlt és a jelen

Ajánló: A múlt és a jelen

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet
Az Evangélikus Élet legújabb, 2016. március 20-i számából ajánljuk.

– John Wayne (1907–1979) amerikai színésztől származik a mondás: „A holnap az élet legfontosabb eseménye. Éjfélkor tisztán köszönt be. Tökéletes, amikor megkapjuk, és rendelkezésünkre áll. Újból és újból reméljük, hogy tanultunk valamit a tegnapunkból.” Tegnapi és mai emberek – röviden így foglalhatjuk össze az Evangélikus Élet mostani számában megjelenített és megszólaló személyeket.

– Luther Márton családjával érdemtelenül keveset foglalkozunk, pedig a neves reformátor gyermekeinek sorsa szorosan összekapcsolódott az evangélikus egyház korai történetével. Jó példa erre Paul Luthernek, a család harmadik, egyben utolsó fiúgyermekének az élete.

– Jankovits Béla nyugalmazott evangélikus lelkész hosszú évek óta kutatja a kajárpéci gyülekezet anyakönyveit, időt, erőt nem kímélve jegyzeteli és tanulmányozza a különböző típusú matrikulák adatsorait. Irigylésre méltó munka az övé, aki „életre hívja” régi korok embereit, hogy utána a fantázia is segítsen kibogozni az életüket.

– Megújult a Kossuth-mauzóleum, Magyarország legnagyobb – hét emelet magas – sírépítménye a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Aki arra jár, megtelik gondolattal és elmereng a halhatatlanság fogalmán. Így járt riporterünk is.

– A lutheri teológia egyik legelismertebb kortárs hazai képviselője Véghelyi Antal. A nyugalmazott evangélikus lelkész megnyilatkozásai gyakran váltanak ki vitákat, de felkészültsége, szakmai tekintélye nem vita tárgya. A viták az interjú után is folytatódnak?

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!