Beszéljünk másképp a kereszténységről – Szabadság, méltóság, remény címmel progresszív teológiai fórum indul

Beszéljünk másképp a kereszténységről – Szabadság, méltóság, remény címmel progresszív teológiai fórum indul

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Magyarországon elterjedt az a vélekedés, hogy aki keresztény, az egyben konzervatív is. Pedig egészen másképpen is lehet valaki keresztény. Szűcs Balázs református lelkész és dr. Perintfalvi Rita katolikus teológus azért hozták létre a progresszív teológiai fórumot, mert úgy tapasztalták, hogy a haladó teológiai szemlélet alig van jelen a hazai egyházi felfogásban és a közéletben, és a teológiai fakultások nagy részét a tradicionalista-konzervatív szemlélet jellemzi. A fórumot a szervezők három jelzővel írják le: szabadság, méltóság, remény.

A szabadság jelzi a gondolkodás és a kérdésfeltevés szabadságát. Minden ember szabadnak teremtetett, ezért joga van a kérdéseihez, hogy szüntelenül keresse a maga válaszait. Ahol megszűnik a szabadság, ott megszűnik az egyenlőség és megszűnik a társadalmi igazságosság is. Erre a 20. század sok fájdalmas példával is szolgált. A teológia nem csak tekintélyelvű lehet. A progresszív teológia folyamatos párbeszédben áll a világgal és az adott kor emberével.

Méltóság – minden ember Isten képmása, ez mindenki méltóságának alapja. Független attól, hogy kinek milyen a neme, a bőre színe, a vallása, a származása vagy akár a szexuális beállítottsága. A méltóság azt jelenti, hogy senki nem idegen, hogy nem húzunk rideg és ellenséges falakat a „mi” és az „ők” közé, hogy senkit nem tekintünk kevésbé értékesnek vagy kevésbé fontosnak.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!