Ligetként megőrizni a Városligetet? – Találkozás a természettel és lelki egészségünk megőrzése

Ligetként megőrizni a Városligetet? – Találkozás a természettel és lelki egészségünk megőrzése

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: dr. Orosz Gábor Viktor
A természettel kialakított minőségi kapcsolatnak nem csupán társadalmi, közösségi, kulturális jelentősége van, hanem hiánya hatással van az ember lelki egészségére is! Talán nem túlzás ezért azt állítani, hogy a budapesti Városliget átalakítása és beépítése nagymértékben hatással lesz az oda járó polgárok nem csak fizikai, de lelki jólétére is.

„A 19. század közepén egyetlen társadalom sem minősült túlnyomórészt urbanizáltnak”  állapítja meg Tomka Béla, majd hozzáfűzi: „másfél évszázaddal később minden iparosodott ország, s a kevésbé fejlettek jelentős része is ebbe a kategóriába tartozott. Az urbanizációs folyamat több tekintetben – de gyakran jelentős tartalmi változásokkal – tovább folytatódik.”

A városiasodás a társadalmi kapcsolatok sajátos minőségét jelenti, amelyre jellemző a városias gondolkodásmód és magatartásminta. De jellemezheti-e a természet és ezzel életünk mélydimenziójának a kiszorítása is?

Paul Tillich (a 20. század egyik legjelentősebb teológusa) azt a kérdést veti fel, hogy a technika valóban a szabadság szolgálatában áll-e, vagy pedig az egész föld egy technikai várossá változik, ami eltakarja a világ bennünket megszólító valóságát és előírja, hogy mit kell tennünk. Tillich kérdése ekkor éppen az, hogy a technikai város valósága eltakarja-e a bennünket megszólító valóságot? Van-e jogunk a zöld környezet olyan fokú redukciójára, ami veszélyezteti a természet bennünket megszólító erejét? Szabad-e megszüntetni a természetesség területeit városaink szívében?

A továbbiak a KötőSzó blogon olvashatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!