A világ Isten nélkül is érthető, de milyen lenne Húsvét nélkül?

A világ Isten nélkül is érthető, de milyen lenne Húsvét nélkül?

Share this content.

Forrás. kotoszo.blog.hu, szöveg: Orosz Gábor Viktor. Kép: Vladimir Kush: Sunrise by the Ocean
Miközben Pierre-Simon Laplace Napóleonak a naprendszer működését magyarázta, hirtelen azt a kérdést tette fel a császár, hogy ebben a rendszerben hol van Istennek a helye? A meglepő válasz így hangzott: Uram, számomra az említett hipotézis szükségtelen. A világ Isten nélkül is érthető – etsi Deus non daretur!

Ám az utóbbi állítás nem szükségszerűen istentagadó. Eberhard Jüngel számára a fenti kijelentés helyes teológiai állítás lehet, hiszen félreértés az, ha Istent az emberi mértékek és elvárások szerint tartanánk szükségszerűnek – a világmagyarázatot kiegészítő és teljessé tevő létezőnek. Világunk és benne az ember önmagában is érdekes!

Az ember Isten nélkül is viselkedhet emberi, humánus módon. Ugyanakkor a keresztények Istene saját magáért érdekes. Az emberi elvárások szerint szükségesnek tartott Isten nem a szabad, nem a minket meglepő és lenyűgöző Isten! Nem a világ titka – állítja Jüngel. A keresztény hit azonban az ilyen Istenről szól. Ez a meglepő Isten a keresztény teológiában a kinyilatkoztató, az önmagát feltáró Isten.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!