Húsvét: keresztény ünnep vagy termékenységkultusz?

Húsvét: keresztény ünnep vagy termékenységkultusz?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra
A tavaszi nőünnepek sorában különösképpen bosszantó, ha csak egy pogány termékenységi szertartást tudunk felmutatni, mint a legfontosabb „keresztény” hagyományt és ünnepet.

Képtelenség egész évnyi méltatlanságot (valentin-; nők-; anyák-; gyerek) napok cukormázába csomagolni. Emberek vagyunk, elsősorban, és az emberség, ahogyan a méltóság is, nemtelen – nem fér bele semmilyen erőszak, hatalmi játszma vagy kivagyiság. Minden nap nőnap (vagy valentin nap, vagy anyák napja), ha olyan kapcsolatban élek, amiben méltó felei vagyunk egymásnak. Különben az összes tavaszi ünnep, a hajnalban részegen hazafelé tartó férjekkel, fiakkal és apákkal, az el nem piált apróból vett gerberával, csak elkenése a dolgoknak.

A húsvét ellenben valódi mélység, minőség, értelem. Értelme az életnek, mert a szenvedésben gyökerezik. Nem egyszerűen csend előzi meg, hanem a halál csendje. Isten elviselhetetlen csendje, az elsötétült, elnémult világé.

Tovább a KötőSzó blogra.

Címkék: húsvét -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!