Ajánló: Gulyáságyú a flaszteren – Isten szeretetéből táplálkozó ételosztás

Ajánló: Gulyáságyú a flaszteren – Isten szeretetéből táplálkozó ételosztás

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Babák Zoltán, Baksi
Többtucatnyi önkéntes segítségével évente tízezer adag ízletes, meleg étel jut el a rászorulókhoz a szarvasi ótemplomi főzőcsapat munkájának köszönhetően. Most bepillantunk a kulisszák mögé, illetve a fazekakba, és megmutatjuk, hogy napok munkájának eredményeképpen hogyan készül el a nyersanyagokból egyszerre nyolcszáz adag.

Tíz évvel ezelőtt kezdték meg a jótékonysági főzőakciókat a szarvasi evangélikus Ótemplomi Szeretetszolgálat munkatársai. Először csak az ellátottjaiknak és a gyülekezet tagjainak vittek meleg ételt a nagyobb ünnepek idején. 2010-től azonban gulyáságyúban főznek az utcán. Azóta közel százezer adag ételt osztottak ki a rászorulóknak.

A munka azzal kezdődik, hogy Pásztor Mátyás a segítőivel együtt csütörtökön vásárolni indul: 58 kilogramm színhús, 20 kilogramm bab, 20 kilogramm krumpli, 20 kilogramm vegyes zöldség, fűszerek és szeretet – ez kerül majd bele a gulyáságyúba a vasárnapi babgulyáshoz. Rutinosan szervezik meg a munkát, hiszen hatodik éve Pásztor irányítja a gyülekezetben a főzéseket. A szeretetszolgálatnál tanyagondnoki szolgálatot is ellátó férfi jól ismeri a környék embereinek életét. Tudja, hogy ha ők nem segítenének, sok idős ember maradna vasárnaponként meleg étel nélkül. Ezért aztán Pásztor Mátyás időt és fáradságot nem kímélve, szeretettel végzi a munkáját, és nemegyszer a szabadidejét is feláldozza a cél érdekében.

Jókedvű kacaj és munkazaj fogadja az embert, ha pénteki napokon betér az Ótemplomi Szeretetszolgálat Vajda Péter utcai épületébe. Az ótemplomi gyülekezet fiataljai és önkéntes gyülekezeti tagok ülnek az asztaloknál, pucolják a krumplit, a zöldséget, vágják fel a hozzávalókat a hétvégi babgulyáshoz.

A témáról bővebben olvashatnak az Evangélikus Élet magazin 2016. április 3-án megjelenő számában.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!