Ajánló: Pepita füzetek – Pichler László naplója 1938–1944

Ajánló: Pepita füzetek – Pichler László naplója 1938–1944

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet. Szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya. Fotó: családi archívum, a könyvből
„Azt hiszem, Ausztriának 1938. márc. 12–13-án a Német Birodalomba való beolvasztása új korszakot nyit az európai történelemben. Ezért kezdtem el ezt a naplót. Ha igazam lesz, a jövőbe érdekes adatokat és gondolatokat fog talán átmenteni; ha nem lesz igazam, mostani fontoskodásomnak, nagyképűségemnek és naiv politizálásomnak kedves emléke lesz” – így vall feljegyzéseiről a történelmi napon egy tizenhét éves fiatalember, Pichler László.

A folytatásban ez olvasható a naplóban: „Ma reggel is, mint mindig, 6-kor keltem, hogy leckéimet megtanulhassam, ill. hogy átfuthassam. És most jön az az esemény, melynek ez a napló létrejöttét is köszönheti: a megérkezett Pester Lloydot Gyuri [Laci bátyja – a szerk.] a kezébe kaparintotta, és már le akartam mondani a mai újságolvasásról, mikor Gyuri hangosan kezdte a címeket olvasni: »Schicksalswende Österreichs… Einmarsch deutscher Gruppen… Schuschniggs Ab­schied.« A középületeken mindenütt horogkeresztes zászlók, a nép (állítólag) örömben úszik, a közigazgatás, rádió náci kézen van. Anglia erélyes hangú jegyzéket küldött Berlinnek – mintha ez a füle botját mozdítaná erre, Hitler ismeretlen helyre utazott. Ilyen zűrzavaros gondolatok után iskolába mentem, ahol a nap a német bevonulás jegyében telt el. Jójszakát.”

Négy füzet, hat esztendőt felölelő napló. Előd Nóra nyugalmazott drámapedagógus – egykor Sztehlo Gábor evangélikus lelkész megmentettje – regénybe illő módon bukkant rá régi, „Családi emlékek” feliratú papírdobozok mélyén a sűrűn teleírt, pepita fedelű füzetekre. A költözések közben a dobozok vele utaztak lezárva, valami csoda folytán megmenekülve az enyészettől. Nóra – édesanyjuk halála után – nővérével, Katival nekiállt a dobozban lévő leveleknek, de a pepita füzeteket már nem bírták kinyitni. „Majd legközelebb.”

Nem lett legközelebb. Kati meghalt. Sok év után unokatestvérének, Dezsényi Katinak a kezébe került a dokumentum, ő szerkesztette könyvvé. Nóra jegyzetekkel látta el, amelyek szinte egy második, rendkívül érdekes család- és kortörténetet adnak ki. Mint meséli, eredetileg a gyermekeinek akarta továbbadni: „Emlékeimben Laci hullámos hajú, pápaszemes fiatalemberként él, aki testvéreivel, Gyurival és Andrissal együtt rajongó szeretettel és dédelgetéssel vett körül bennünket, Előd kislányokat” – írja.

A témáról bővebben olvashatnak az Evangélikus Élet magazin 2016. április 3-án megjelenő számában.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!