Ajánló: Istennel nem lehet alkudozni – Az utolsó találkozás Szokolay Sándor zeneszerzővel

Ajánló: Istennel nem lehet alkudozni – Az utolsó találkozás Szokolay Sándor zeneszerzővel

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kő András.
Nagycenken jártunk Madarassy István ötvös-szobrászművésszel. S ha Nagycenk volt az úti célunk, bekopogtunk Sopronban Szokolay Sándorékhoz. 2012-t írtunk. A zeneszerző akkor már tizenhetedik éve élt a hűség városában. Nem gondoltuk, hogy utoljára látjuk. Másfél évvel később visszaadta lelkét a Teremtőjének. 2012 februárjában még örömteli találkozásban volt részünk, és úgy éreztük, élvezi a beszélgetést ő is. Ennek az estének a hangulatát idézem most fel abból az alkalomból, hogy március 30-án lenne nyolcvanöt éves.

Már a Sopron felé vivő úton emlegettem Madarassy István­­nak, hogy egy Szent Ist­ván-napon milyen szeretettel beszélt nekem Sán­dor a szülőföldjéről, Orosházáról és kör­nyékéről, no meg szülőfalujáról, Kunágotáról. Elfogultság nélkül állította, hogy sehol a világon, sehol a hazában nem lehetett olyan kenyeret enni, mint odahaza. „A kenyérsütés egyszer egy héten, annak is egy meghatározott napján volt esedékes a színevangélikus családunkban – fejtegette. – Már az előestén érdekes események zajlottak: lisztszitálás, kovász-előkészítés, a gazdaasszony erre az alkalomra fehér kötényt és fehér kendőt kötött, és mint egy felszentelt papnő, végezte az egyébként komoly fizikai erőt igénylő munkát. A kemence fűtése korán reggel fényt, meleget jelentett. A kenyér bevetése, a sütőlapát rendszerint felidézte Jancsi és Juliska borzongató történetét. A sülő kenyér illata betöltötte az egész házat. A kenyér megszegése előtt édesanyám a kés hegyével három keresztet rajzolt az alsó kenyérhéjra, s csak ezután vágta ketté. Ennek a kenyérnek becsülete volt, életünk volt, testünk tápláléka, sok-sok érzelmi és spirituális tartalommal.”

A zeneszerző felesége, Maya asszony fogadott bennünket a polgári lakásban, ahol a hosszú folyosónak, az ott elhelyezett családi képeknek, a nagy és magas szobáknak 19. századi hangulatuk van; s ahol a tér nem riaszt, hanem mindjárt befogad. Madarassy István a zeneszerző egyik háromtételes opusából fogant háromtételes alkotását vitte ajándékba, én a Széchenyi István névnapjáról írott könyvemmel kedveskedtem a ház asszonyának. Éppen csak elhelyezkedtünk az asztal körül, amikor ránk mosolygott Szokolay Sándor is. Nem látszott betegnek. Talán csak soványabb volt, mint amikor néhány évvel korábban Budapesten találkoztunk. Igazi, cseverészős késő délután volt.

A témáról bővebben olvashatnak az Evangélikus Élet 2016. április 3-án megjelenő számában. 

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!