AJÁNLÓ: Lenyűgöző kincsestár

AJÁNLÓ: Lenyűgöző kincsestár

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta, fotó: Kiss Tamás
Aki kézbe veszi, simogatja a könyvet, lapozgatja, aztán beleolvas, és énekelni kezd. A Régi Magyar Költők Tára XVII. századi sorozatának 17. kötete fekszik előttünk. A könyvben 255 darab, 1601 és 1700 között megjelent evangélikus és református éneket gyűjtöttek össze, köztük olyanokat is, amelyeket még ma is ismerünk és éneklünk. Mint kritikai kiadást forrásként használhatják új énekeskönyvek, szöveg- vagy énekgyűjtemények szerkesztői.

– Hogyan állt össze a 17. századi gyülekezeti énekeket kutató csapat és maga a téma?

Vadai István: 1959-ben kezdődött az RMKT XVII. századi sorozata, és miután már akkor kidolgozott rend – időrend, egy-egy szerző, egy-egy felekezet – alapján tervezték meg, lehetett tudni, hogy erre a kötetre is sor kerül majd egyszer. Ez most a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete több évtizedes programjának a legújabb állomása.

H. Hubert Gabriella: Már régóta énekeskönyvekkel foglalkozom, így az intézettől megkapva a megbízást, elkezdtem a kötet előkészítését. Kiemelkedő textológus, Vadai István kapta a szövegek sajtó alá rendezésének feladatát. Ecsedi Zsuzsannával pedig 1999-ben találkoztam, majd 2003-ban kértem fel, miután megvédte doktori disszertációját, a zenei rész gondozására. Azt azonban érdemes tisztázni, hogy már jelentek meg evangélikus és református énekek a korábbi RMKT-kötetekben is, de azok nagy része ismert szerzőjű, ebbe a kötetbe pedig többnyire olyanok kerültek, amelyeknek a szerzőjét nem vagy alig ismerjük.
A munka nem jöhetett volna létre az Evangélikus Országos Könyvtár nélkül, amely támogatta és befogadta az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokhoz (OTKA) benyújtott pályázatunkat.

– Hány évig tartott a munka? Mennyire volt viszontagságos a kutatás? Milyen állapotban voltak a kéziratok, amelyekből dolgoztak?

H. H. G.: Azért tartott az előkészület bő tíz évig, mert össze kellett szedni azt a kéziratos és nyomtatott anyagot, amelyet feltétlenül végig kellett néznünk. A mai kutatók számára többnyire ismeretlen 17. századi énekeket el kellett különítenünk a 16. században megjelentektől és a liturgikus énekektől. Az is megtörtént, hogy más feladataink miatt hosszabb ideig szünetelt a munka.

V. I.: Azért ilyen vaskos ez a sok éven át készült kötet, mert minden verset feldolgoztunk. Ha húsz énekeskönyvben volt benne az adott ének, akkor mind a húszat meg kellett vizsgálni, és jegyzetelni kellett a lap alján a változatokat. Az Országos Széchényi Könyvtár, az Akadémia könyvtára, a Ráday Könyvtár, az Evangélikus Országos Könyvtár a források mintegy hatvan százalékát őrzi.

A témáról bővebben olvashatnak az Evangélikus Élet 2016. április 10-én megjelenő számában. 

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!