Egyházmegyei felügyelőt iktattak be Gyulán

Egyházmegyei felügyelőt iktattak be Gyulán

Share this content.

Szöveg és fotó: Sáfár Gyula
Gyula – 2016. április 17-én iktatta be hivatalába Kondor Péter esperes a Kelet-Békési Evangélikus Egyházmegye új felügyelőjét, Liska Andrást. Az iktatásra a zsúfolásig megtelt gyulai evangélikus templomban, istentisztelet keretében került sor.

Az istentiszteleten Gáncs Péter elnök-püspök igehirdetése hangzott el. Az igehirdetés alapigéje az az ige volt, amit Liska András választott meghívójára. Így hangzott: „Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága” (Zsolt 119,105).

Gáncs Péter elmondta, hogy az úton szükségünk van irányfényekre, nem feltétlenül vakító reflektorra, a sötétben utat vesztett embernek egy mécses fénye is elég lehet, s ez a fény, ami utat mutat, nem más, mint Isten igéje. Az út, amelyen a zsoltáros jár nem széles autópálya, hanem egy keskeny ösvény, amin figyelni kell, nehogy lesodorjunk valakit, vagy mi magunk lelépjünk róla. Ugyanakkor mégsem annyira keskeny az út, tette hozzá Gáncs Péter, hiszen az egyházunk nemes hagyománya szerint a lelkész és a felügyelő ketten járnak az úton, jelen esetben az esperes és a felügyelő.

Az igehirdetés után az iktatás szolgálatát Kondor Péter végezte, majd Tóth Károly gyulai lelkész köszöntötte a jelenlévő gyülekezetet és a vendégeket.

Az istentisztelet után a Kelet-Békési Evangélikus Egyházmegye közgyűlésén az újonnan beiktatott felügyelő megtartotta székfoglaló beszédét. Liska András elmondta, hogy a beszédében szerette volna áttekinteni az egyházmegye vázlatos történetét, mivel polgári szakmájából adódóan muzeológusként, régészként, fontos számára a történeti alapok ismerete, azonban kiderült, hogy az egyházmegye története oly mértékben bonyolult, hogy azt csak egy bővebb előadásban lehetne kifejteni.

A 19–20. századi egyházszervezeti változások történetileg érdekesek ugyan, de nem ezek határozzák meg életünket, identitásunkat – mondta Liska András, ezért inkább az egyházmegye aktuális problémáira hívta fel a figyelmet. A felügyelői szolgálattal kapcsolatban elmondta, hogy nehezen tudná meghatározni: az egyházmegyei felügyelőnek meddig tart a feladatköre, szolgálatának melyek a határai. Bár a felügyelőnek nincs munkaköri leírása, ugyanakkor biztos abban, hogy a feladatok majd megtalálják. Később hozzátette: „véletlenek nincsenek, így nem aggódom, a teljes ráhagyatkozás reményében tudom, hogy a Teremtő Úristen majd kijelöli az ösvényt, meghatározza a tennivalókat az új szolgálatban”.

A közgyűlés további részében dr. Rück András, a Kelet-Békési Evangélikus Egyházmegye másodfelügyelője, Sáfár Gyula, a gyulai gyülekezet felügyelője, Markó István református egyházmegyei gondnok, Kiss Tibor Péter baptista lelkipásztor, Madarász Géza, a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye felügyelője, Krizsán Zoltán, a Pesti Evangélikus Egyházmegye felügyelője és Petróczki Zoltán, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte az új felügyelőt, Liska Andrást.

A közgyűlést követően a szomszédos művelődési házban megtartott fogadás zárta az ünnepi alkalmat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!