Miért jó templomban zenélni? – a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai elárulják

Miért jó templomban zenélni? – a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai elárulják

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Hátrányos helyzetű gyerekeknek, akik még nem láttak közelről hangszert, otthonokban élő időseknek, akiknek ezer emlékük fűződik egy-egy ismerős dallamhoz, elhagyott zsinagógák és vidéki templomok élő, vagy éppen újjászülető közösségeinek szervez ingyenes Közösségi Hetet április 17. és 23. között a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A világ legnagyobb koncerttermeit megjárt zenészek evangélikus templomokban is zenélnek idén, őket kérdeztük arról, mitől más, ha templomi környezetben muzsikálnak.

Fischer Iván karmester egyik legfontosabb tanítójáról, Leonard Bernsteinről mondta: „Tőle tanultam, hogy a zene nem szakbarbárok versenyarénája. Sose felejtem el ezt a mondatát: Nagyon szeretem a zenét, de az embereket még jobban szeretem.”

A Budapesti Fesztiválzenekar ennek szellemében indította útjára két évvel ezelőtt a Közösségi Hét című programsorozatot. Azok, akik anyagi, egészségügyi, vagy földrajzi akadályokból kifolyólag nem tudják, milyen egy élő koncertélmény, a BFZ-nek köszönhetően mégis megízlelhetik a klasszikus zene örömét. Ezúttal három templomi közösség (a kecskeméti és a soltvadkerti evangélikus, valamint a komlói református)  is hallhatja a BFZ autentikus barokk hangszereken megszólaló játékát, melyek a korábbi Közösségi Hetek repertoárján lévő Bach-kantáták áriák mellett, egy motettával és egy Rosenmüller-szonátával egészülnek ki.

A Kötőszó megkérdezte a zenészeket, miért is más a templomi környezet? Miért szeretnek templomban zenélni? Magyarország leghíresebb zenekarának tagjai pedig válaszoltak:

„A templom szent hely. Lehetőség az elcsendesedésre, megtisztulásra, Istennel való találkozásra. Ehhez csodás »segédeszköz« Johann Sebastian Bach muzsikája, ez esetben kantátái, melyek az élet értelméről, hitről, szeretetről szólnak. Számomra ezek a legfontosabbak az életben. Boldog vagyok, ha ezt az üzenetet közvetíthetem, ráadásul kiváló muzsikusbarátaim társaságában” – mondja Lesták-Bedő Eszter hegedűművész.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!