A Hurok: van kiút a földi pokolból – Újra és újra

A Hurok: van kiút a földi pokolból – Újra és újra

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Feke György
Mindannyian Ádámok vagyunk, az élet számtalan területén újra és újra kell megküzdenünk önmagunkkal. Rosszabbik énünk szorítása földi pokollá teheti életünket. Szeretnénk jobbak lenni, de hiába próbálkozunk, nem megy. Egy gyermek menthet meg mindannyiunkat. Madarász Isti új filmjének válaszai keresztény válaszok. | Kritika a Hurok című filmről.

– Hurokba kerültünk – mondja a feleségem a bevásárlóközpont folyosóján, mikor rájövünk, hogy ugyanoda lyukadtunk ki, ahonnan – eredetileg lefelé – elindultunk. Összenevetünk, hisz épp most jöttünk ki a moziból, a Hurok (2016) vetítéséről.

Madarász Isti első nagyjátékfilmje hasonló élményt, persze thrillerhez méltóan komoly témát dolgoz fel hollywood-i eszközökkel. Nem „szippantanak” be az első jelenetek, mintA szoba esetében, sőt, az első negyed óra végén kényelmetlenül fészkelődünk – „ezt fogjuk nézni másfél órán keresztül?” –, de a közepére összeállnak bennünk a különböző nézőpontok, a film elkezd működni, a végére pedig már odáig vagyunk érte (akárcsak korábban a Liza, a rókatündér esetében).

Hurok leginkább mégis a Kontrollra emlékeztet, nemcsak a metrós szál miatt, sokkal inkább a hangulata és a mondanivalója okán. A rendező nemrég azt nyilatkozta, a hasonlóság nem szándékos, de az alkotás egyébként tele van filmes utalásokkal.

Bár a rendező álma az volt, hogy egy műfaji filmet készítsen, mely megállja a helyét a hollywood-i szuperprodukciók között is, a Hurokra nem a látványos és szép légifelvételek vagy az élethű akciójelenetek, hanem az izgalmasan kidolgozott alapötlet és a beleszőtt üzenet miatt emlékszünk majd tíz év múlva is.

Ki ne gondolkodott volna már azon: „mi lett volna, ha?” A valóságban második esély is ritkán adatik, itt a főhős a filmvásznon újraélheti azokat a helyzeteket, melyekben elbukott. A Száraz Dénes alakította Ádámnak – beszédes névválasztás – fokozatosan sikerül felismerni rossz döntéseit, de változtatni azokon nem is olyan egyszerű.

A továbbiak a KötőSzó blogon olvashatóak.

Címkék: Hurok - film - kritika -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!