Gyermekeknek szóló koncertsorozat indult Luther életéről – Beszélgetés Veres Andival

Gyermekeknek szóló koncertsorozat indult Luther életéről – Beszélgetés Veres Andival

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Palinta Társulat
Budapest – „Vidáman él, ugrál és szökdécsel” mottóval Veres Andi a Palinta társulattal óvodásoknak és az általános iskola alsó tagozatosainak dolgozta fel Luther életét. A koncertsorozat tavasszal tizenhat evangélikus oktatási intézményben segíti a reformáció koráról való ismeretszerzést.

Hogyan született meg a Luther gyermekműsor ötlete?

– Úgy éreztük, hogy a gyermekeknek kevés ismeretük van Luther Mártonról. Azt is tapasztaltuk, hogy a fiatalok sokszor nem is tudják, hogy miért is járnak evangélikus intézménybe. Fontos cél, hogy az alapoktól, a legkisebb kortól neveljük egészséges evangélikus identitásra a gyermekeket. Ennek gondoltuk jó megalapozását adni a műsorunkkal. Bízunk abban, hogy a Luther gyermekműsorral hozzájárulhatunk ahhoz a tudáshoz, ami aztán tovább tud majd mélyülni és épülni akár a hittanórákon, vagy a gyülekezeti alkalmakon át, egészen a felnőttkorig… Így született meg a műsor alapötlete.
A Reformációi Emlékbizottság kiírt egy olyan pályázatot, amelyre a reformációhoz kapcsolódó programokkal lehetett jelentkezni. Beadtuk rá a jelentkezést, így idén tavasszal tizenhat oktatási intézménybe tudunk ellátogatni. Virág Jenő egyik könyvének idézetét választottuk mottónak: „Vidáman él, ugrál és szökdécsel.”

Hogyan épül fel maga a műsor?

– A Palinta társulat koncertjeinek dramaturgiáját vettük alapul. A műsorban ugyanúgy van a gyermekekkel közös zenélés, mint énektanítás, bábozás és mozgás is. Ezek a koncert alappillérei, melyekre Luther Márton életének történetét fűztük fel – könnyen megjegyezhető formában. Célunk, hogy ismereteket adjunk át, ugyanakkor ne próbáljunk túlságosan didaktikusak lenni. Ez egy nagyon nehéz ösvény. Együttműködtünk egy költőnővel, aki segítségünkre volt és megtalálta azt az egyensúlyt a szövegekben, ami által a gyermekeknek érthető és egyben minőségi koncertet tudunk tartani.

A sorozat egy hónapja elindult. Hogyan fogadják a gyermekek, a tanárok és az óvónők az előadásokat?

– Kezdetben izgultunk, hiszen egy teljesen új anyaggal álltunk elő. Olyan volt ez számunkra, mint egy színházi bemutató, ahol bár sejtjük, hogy mi lesz a visszajelzés, de nem tudhatjuk biztosan előre a sikert. Örömmel látjuk, hogy a gyermekek nagyon jól fogadták a műsort! A dramaturgiai eszközök a szokásos vidámságot biztosítják. A tartalmi részben az ismeretátadáson túl a kultúrára és értékközvetítésre helyezzük a koncerteken a fő hangsúlyt – ahogy minden Palinta koncerten. A tanítók és óvónők is nagyon nyitottak voltak és örültek a műsornak. Sokan mondták, hogy ez a koncert valóban hiánypótló, ugyanis a zene és a játék segítségével sokkal jobban el lehet mélyíteni a gyermekekben a tudást. Ez azért is fontos, mert mi is erre a gondolatra építettük fel az előadást. Célunk, hogy a fiatal generáció érezze jól magát, és később is fel tudja idézni, hogy miről volt szó, valamint máskor is énekelje el a megtanult dalt…

Koncertetek nemcsak énekekre, hanem dramatikus elemekre is épül. Hogyan képzeljünk el egy jelenetet?

– A mai gyermek már nemcsak nézője akar lenni a produkciónak, hanem szerves részévé szeretne válni. Ezért fontos számunkra az interaktivitás. Egy kedves rész az előadásból, amikor Luther fogadalmat tesz, hogy ha a villámcsapástól megmenekül, akkor beáll szerzetesnek. Ezt egy olyan dallal illusztráljuk, ami arról szól, hogy minden gyermek gondolkodik azon, hogy mi lesz majd, ha nagy lesz. Megkérdezem tőlük, hogy mik szeretnének lenni. A válaszokat a későbbiekben belekapcsoljuk a műsorba, ezzel is arra törekszünk, hogy közelebb hozzuk hozzájuk a történetet. A gyermekek közben meglátják, hogy Luthernek is volt elképzelése, hogy mi szeretne lenni. Egy olyan dalt játszunk el, amit közös zenéléssel adunk elő. A gyermekek kapnak a kezükbe kis hangszereket és ők is zenekarrá válnak. Ebben többszörösen megjelenik az interaktivitás, így több oldalról megerősítve tudják befogadni a dalokat. A műsorban van bábos rész is, mely az összefoglalást segíti. Ilyenkor Luther életének fontosabb állomásait – nagyméretű síkbábokkal megjelenítve – még egyszer, a gyermekekkel közösen előadjuk.

A sorozat tavaszi helyszínei már kialakultak. Van-e arra lehetőség, hogy a jövőben más intézmények is jelentkezzenek nálatok?

– Mivel a Reformációi Emlékbizottság ismételten kiírt egy pályázatot, ezért megpróbáljuk az együttműködésükkel, támogatásukkal folytatni az előadásokat. Terveink szerint ősszel lenne a folytatás. Szeretnénk, ha koncertünk minden evangélikus oktatási intézménybe eljutna. Az ötszázadik évforduló kapcsán nagyobb rendezvényekre is szívesen megyünk, valamint gyülekezeti alkalmakon is örömmel adjuk elő az óvodásoknak, és alsó tagozatosoknak szóló műsorunkat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!