Migráció keresztény szemmel – meglepő állítások

Migráció keresztény szemmel – meglepő állítások

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta
Budapest – Migráció és webes jelenlét címmel rendezte meg az ötödik keresztény újságíró és blogger találkozót a Talita keresztény női portál, melynek során Jorsits Attila informatikus és evangélikus teológus, a TeológiaBlog szerkesztője a webes jelenlétről, dr. Speidl Bianka pedig a migrációról beszélt „keresztény szemmel”. Az előadók felkészültségével nem volt gond, a két felvetett téma mélysége és aktualitása egy-egy külön konferenciát is megért volna, főként a keresztény szempontú migránskérdés-kezelést illetően.

Habár dr. Speidl Bianka orientalista, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, az MTA-SZTE vallási kultúrakutató csoport munkatársának előadása szókimondó és érdekes volt, kissé egyoldalú is. Mivel a kutatóként felszólaló, vállaltan bevándorlás-ellenes Speidl mondanivalója itt keresztény szempontként jelent meg, a hallgatóban maradhatott némi hiányérzet: az elhangzottakat érdemes lett volna árnyalni, teológusok és más keresztény szakértők meghívásával, véleményével is.

Speidl Bianka bemutatkozásként elmondta, hogy négy évet élt az arab világban, többek között Szíriában, Tunéziában, Libanonban. Több barátja van az arab országokból, akikkel ma is tartja a kapcsolatot, arabul folyékonyan beszél. „Annak ellenére, hogy a Szíriában töltött időszak mély élmény az életemben, bevándoroltatás-ellenes vagyok” – kezdte előadását a kutató.

Majd így folytatta: „Mindenkinek szíve joga emberi tényezők, szakmájából adódó támpontok szerint véleményt alkotni a migráció kérdésében, a pápának is szíve joga, olyan dolgokat mondani, amiket mond, és a magyar kormánynak is szíve joga a gazdasági és biztonsági okokra hivatkozva döntéseket hozni.

Ám jelenleg összemosódnak az információk.

A továbbiak a KötőSzó blogon olvashatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!