Hol van Krisztus teste? – Pünkösdi meditáció

Hol van Krisztus teste? – Pünkösdi meditáció

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Bencze Áron
Te vagy Krisztus teste. Add tovább, amit kaptál. Az egész teremtett világ, s benne minden élő Krisztus teste. Nem mindenki ismeri ezt fel, de boldogok, akik igen, mert ők meglátják a megváltást már itt, ezen a földön. Lehet, hogy ez a Szentlélek?

Jézus mondja: „A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek. Békességet hagyok nektek, az én békességemet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen!” (Jn 14, 26-27)

Hol van Krisztus teste?

Ez járt az asszonyok fejében húsvét hajnalán, ott a félhomályban, a sírkertben. „Hol van Krisztus teste?” Hol van az inkarnáció csodája? Hol van Immánuél, annak a biztosítéka, hogy Isten nem hagyott el minket, hanem közösséget vállalt velünk? „Ha nem látom a saját szememmel, ha nem érinthetem meg újra a testét, nem hiszem, hogy lenne folytatás” – mondja a többieknek Tamás. Micsoda bölcsesség rejlik e kételkedő mondatban! „Uram, ha te vitted el őt, mondd meg nekem, hova tetted, és én elhozom” – mondja Mária is. Mindennél fontosabb neki, hogy tudja, hol van a test, a megváltó test, még úgy is, hogy halottnak hiszi.

„Bízzatok, én vagyok, ne féljetek” – szólal meg a Feltámadott Úr, mikor megjelenik az övéinek. Teste ugyanaz a test, és mégis, valami megváltozott benne. Mária nem érintheti meg többé, Tamás viszont igen. E test együtt eszik és iszik és beszélget és grillezik a tóparton a tanítványokkal, de újra meg újra eltűnik a szemük elől. Mint egy vibráló hologram, mintha szakadozna az adás. Aztán végleg elhomályosul. A tanítványok és ő az Olajfák hegyén vannak, mikor „felemeltetik”, „felvitetik” a mennybe. Utolsó szavaival valami Pártfogót emleget, ami segíteni fogja majd a benne bízókat.

Krisztus teste visszavitetik az Atyához, abba az országba, ahonnét származik. A hitvallásban vasárnapról vasárnapra emlékeztetjük egymást, hogy ő most az Atya Isten jobbján ül, s dicsőségében onnan fog ismét eljönni e világba, mikor betelnek az idők, s véget ér minden történet. A Fiú teste tehát az Atyánál van. Így van ez rendjén, mondanák erre zsidó és muszlim testvéreink. Az isteni az isteni világba tartozik, nem keveredhet az emberivel.

Most, mikor az egyházi évben mennybemenetel után és pünkösd előtt vagyunk, mi is feltehetjük a kérdést: hol van a test, ami megváltást hoz, ami reményt és értelmet ad ennek a földi kuszaságnak, melyet életnek nevezünk?

Továbbiak a KötőSzó blogon olvashatóak.

Címkék: pünkösd - meditáció -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!