Aki a diákjaival járta be a fél világot – Beszélgetés a bonyhádi evangélikus gimnázium egyik tanárával

Aki a diákjaival járta be a fél világot – Beszélgetés a bonyhádi evangélikus gimnázium egyik tanárával

Share this content.

Bonyhád – Gruber László buszba pakolja diákjait, majd „sofőrként” elkalauzolja őket a világ legszebb részeire. Úgy fogalmaz, a földrajzot nem lehet félvállról kezelni, hiszen végigkíséri egész életünket. Forrás: bama.hu, Dunántúli Napló, szöveg: Mészáros B. Endre

– Ausztrália, Antarktisz, Óceánia földrajzáról írt tankönyvet. Gondolom, nem a vakációs élményei vezérelték.

– Azért a diákkorom benne volt, hallgatóként ugyanis ezt láttam a leggyengébben feldolgozott térségnek. Nagykövetségekkel levelezve, szakirodalmat bújva született meg a jegyzet, a legnagyobb dicsérete pedig az volt, hogy óvónő édesanyám egyhuzamban elolvasta, mert olyan érdekesnek találta, hogy nem tudta letenni. Bevallom azt is, még nem jutottam el a térségbe.

– Viszont bejárta a fél világot.

– Több szegedi kórusban énekeltem egyetemistaként, így kezdődtek a külföldi túrázások. Aztán földrajztanárként a terepen is igyekeztem megmutatni a fiataloknak a Föld szépségeit. Minden évben útnak indulunk sátrakkal és két kisbusszal. Diákjaimmal csaknem másfél tucat országban jártam, összességében pedig Japántól Izlandig negyvenhez közelítek. Mindemellett nem az országok száma a fontos, hanem hogy ésszel járjuk be a Földet.

– Tanárként is megszállott?

– Tény, hogy a legnagyobb földrajzi vetélkedések döntőiben csaknem mindig ott vannak a tanítványaim. Mert ez egy olyan tárgy, a fizikával, biológiával, kémiával egyetemben, ami végigkíséri az életünket, s ezért életszerűen igyekszem megtanítani, például mitológiai, történelmi, filozófiai ismeretekkel is megspékelve. Ha pedig Egyiptom, akkor Aida-részletet, ha Provence, úgy francia bordalt énekelek hozzá az órán.

– Etiópiában tragédia kísérte.

– Igen, tagja voltam a tragikusan végződő expedíciónak. Áldozat lett Fábián Tamás is, egyik legjobb barátom, akivel egy éven át terveztük, szerveztük a túrát. Máig nem tudni, hogy kik voltak az elkövetők, tán a „fehér ember” ellen zajlott az akció. Rosszkor voltunk rossz helyen. Tamásra viszont sokat gondolunk. Iskolánkban nemrégiben nyílt emlékkiállítása, az országot járva számos előadást tartok Etiópiáról, hisz ő is ezt tenné.

Szászvárról indul

Gruber László 1968-ban született Bonyhádon. Mázán nőtt fel, a szegedi egyetemen szerzett földrajz–történelem szakos tanári diplomát. Több tankönyvet írt, terepgyakorlatokat és földrajzversenyeket szervez és vezet, több nyelven beszél. Szászváron él családjával, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára. Felesége, Adrienne angol–német szakos tanárnő, Míra lányuk 10, Bálint 14 éves.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!