Az ismeretlen nyelv – Beszélgetés György Péterrel – VIDEÓ

Az ismeretlen nyelv – Beszélgetés György Péterrel – VIDEÓ

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, videó: Szántó Endre, Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest – Milyen eszméktől átfűtött nyelvet használnak levelezésükben fiatal kommunista szerelmesek? Hogyan lesz megrendezett játékká a magyarországi zsidóság különféle irányzatainak 1950-es egyesülési vitája? Hogyan válik „performansszá” a Sántha Kálmán ideggyógyász professzor elleni per? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ György Péter legújabb kötete, melyről a szerzővel az Asztali beszélgetések sorozat keretében társalogtak.

Az Asztali beszélgetések sorozat évadzáró alkalmán György Péter esztéta, egyetemi tanár Az ismeretlen nyelv – A hatalom színrevitele című könyve alapján tartottak nyilvános beszélgetést a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A könyv arról a nyelvi feszültségről szól, amellyel a magyar társadalom szembesült 1945 után” – fogalmazott György Péter. Ezzel kapcsolatban a szerző kiemelte: „az emberek azt tapasztalták, hogy bár a kommunisták magyarul beszélnek velük, ám ezt a nyelvet nem könnyű érteni”. Az egyetemi tanár a Magvető Kiadónál megjelent legújabb kötetével bemutatja a kor nyelvezetét, azt a manipulatív technikát, amellyel emberi és közösségi sorsokat – alávetve azokat a kor ideológiájának – pecsételtek meg.

György Péter könyvében jegyzőkönyveket, magánleveleket, ügynökjelentéseket szerkesztett egymás mellé, hogy bemutassa a kor ismeretlen nyelvezetét, valamint a részletes szövegközlés segítségével rávilágítson arra, hogy a ma oly divatos „elsőre ítélkezés” nem mindig helytálló. A beszélgetésen a szerző ezért figyelmeztette a jelenlévőket, hogy a szocializmusról való kétféle beszéd közül – a nosztalgikus visszatekintés és az ítélkezés – önmagában egyik sem helytálló, a korszakot szélesebb látószögből érdemes vizsgálni. Az ismeretlen nyelv című, hatalmas forrásanyagot bemutató és azokat egymással párhuzamba állító kötet ebben ad segítséget. Egy kor lenyomata, mely bemutatja a hatalom gépezetét és annak emberekre és közösségekre ható tragédiáját.

 

A beszélgetés teljes terjedelmében az alábbi videón tekinthető meg:

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!