Evangélikus-katolikus szembenállástól a közösségig

Evangélikus-katolikus szembenállástól a közösségig

Share this content.

Szöveg: Dr. Fischl Vilmos, evangélikus lelkész, MEÖT főtitkár
Evangélikus-római katolikus közös reformáció-megemlékezés 2017-ben? Lehetséges? A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Október, a Reformáció Hónapja Bizottsága asztali beszélgetést szervezett a MEÖT Székházban. A beszélgetés célja az volt, hogy a szembenállástól a közösségig című dokumentumot az Ökumenikus Tanács Tagegyházai megismerhessék és megbeszélhessék.

A MEÖT főtitkáraként és az asztali beszélgetés szervezőjeként egyértelművé vált számomra, hogy ez a dokumentum, mely a lutheri tanoktól kezdve a megigazulás tanon át foglalkozik egyéb evangélikus-katolikus teológiai kérdésekkel, mint például úrvacsora, papi hivatás stb., ma is élő kérdéseket, gondolatokat vet fel közgondolkodásunkban.

Az is megkérdőjelezhetetlen, hogy a reformáció korabeli katolikus egyház és a mai katolikus egyház már nem ugyanaz az egyház, mint ahogy a reformáció egyházai sem ugyanazok az egyházak már. Mit értek ez alatt? Egyrészt nem ragadhatunk le a reformáció korában, mert 500 év alatt nagyon sok minden megváltozott.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!