Keresztyénnek lenni Egyiptomban

Keresztyénnek lenni Egyiptomban

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Szeverényi János
A Közel-Kelet legnagyobb evangéliumi gyülekezete az egyiptomi Kasr el Dobara, hétezer tagot számlál. A megtérések és betérések folyamatosak. Kairó elhíresült főterétől, a Tahrírtől pár száz méterre van a templomuk. Missziói csapatuk nemrég Budapesten járt, hogy elmondják, milyen kereszténynek lenni Egyiptomban.

Az arab tavaszként emlegetett drámai események 2011-ben kezdődtek. Minden megmozdult és felfordult jó néhány arab országban. Kormányellenes tüntetések, forradalmak törtek ki egymás után Algériában, Tunéziában, Szíriában, Líbiában, Jordániában, Jemenben és Egyiptomban. A vérontás nem állt meg, az áldozatok száma mára több százezer. Milliók menekültek és menekülnek lakóhelyükről. Mindez hatással van Európára és az egész világra. A jövőt, a távolabbi következményeket még nem látjuk.

Az említett gyülekezet missziós csapata február végén Budapesten járt. A Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) és más missziós szervezetek koordinálásában kétnapos konferenciát tartottak. Az egyiptomi keresztyén testvérek megosztották tapasztalataikat az egybegyűltekkel a menekültek között végzett munkájukról.

Elmondták, hogy a keresztyén lelki ébredések együtt járnak az üldözésekkel is. (Az ősi kopt egyházon belül is születnek és növekednek gyülekezetek. 2011 novemberében ötvenezer hívő imádkozott együtt Kairó mellett.) A szélsőségesek az elmúlt években hetvenkét templomot romboltak le és gyülekezeteket zavartak szét Egyiptomban. Sokakat megöltek, megkínoztak.

A cikk a továbbiakban a KötőSzó blogon olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!