Népszámlálás: A kutató szerint a vallási adatok értelmezésekor figyelembe kell venni a válaszmegtagadás magas arányát

Népszámlálás: A kutató szerint a vallási adatok értelmezésekor figyelembe kell venni a válaszmegtagadás magas arányát

Share this content.

Szeged – A közzétett népszámlálási eredmények vallási hovatartozásra vonatkozó eredményei első látásra jelentős változásokat mutatnak, a megfelelő értelmezéshez azonban figyelembe kell venni a válaszmegtagadás magas arányát – közölte Máté-Tóth András, a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszékének vezetője csütörtökön az MTI-vel. Forrás: MTI

A professzor tudatta, hogy a 2011-es népszámlálás vallási, illetve felekezeti megoszlásra vonatkozó adatainak értelmezéséhez elsősorban a válaszmegtagadók magas számát kell figyelembe venni.
A kutató elemezésében rámutatott arra, hogy az önkéntes válaszadást lehetővé tévő vallási kérdésre a megkérdezettek 27,2 százaléka nem válaszolt. A 2001-es népszámlálás esetében 1,85 millióval többen voltak készek az érvényes válaszadásra. Úgy véli, tekintettel a válaszmegtagadás magas arányára, a jelenlegi adatokból csak az érvényes választ adók közötti vallási és felekezeti megoszlást lehet érvényes adatnak tekinteni.
Eszerint a felekezeti hovatartozás tekintetében nincsen jelentős változás a 2001-es évhez viszonyítva, ez egybeesik az elmúlt tíz esztendő hazai és nemzetközi közvélemény-kutatási adataival alátámasztott trendekkel. Az alacsonyabb számszerű értékek a magasabb arányú nem válaszolással indokolhatók. Statisztikai okokból nem valószínű, hogy a nem válaszolók közötti megoszlási arány radikálisan eltérjen a válaszolók közöttiétől.
A 2001-es és a 2011-es népszámlálás vallási kérdése között jelentős megfogalmazásbeli és adatfelvételbeli különbség van. A 2001-es kérdőívben „Vallása/hitfelekezete? kérdés szerepelt, és a kérdezőbiztosi utasításban volt a felekezeti hovatartozásra vonatkozó értelmezés. A 2011-es kérdőívben a „Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát? megfogalmazást alkalmazták. E kétféle kérdésfelvetés Máté-Tóth András szerint nem teszi lehetővé a vallási hovatartozásra vonatkozó változások megalapozott követését.
Az adatfelvétel módszertana is megváltozott. 2001-ben csak kérdezőbiztos közreműködésével lehetett kitölteni a kérdőíveket, míg 2011-ben elektronikus úton is. Az interneten kitölthető kérdőívekben a felekezetek listája rögzített volt, míg a papíralapú esetében saját fogalmazású választ kellett rögzíteni.
A KSH csütörtökön közzétett gyorsjelentése csak a legnagyobb létszámú vallási közösségek megoszlásáról ismerteti az adatokat.
Az egyetemi tanár közölte: a válaszmegtagadók magas arányára tekintettel és a módszertani különbségek miatt a 2011-es népszámlálás vallási adatfelvétele nem teszi lehetővé a 2001-es adatokkal való, szakmai szempontból megfelelő összehasonlítást, és így semmilyen, a vallási megoszlás változására vonatkozó következtetést nem alapoz meg, egyben csak korlátozottan alkalmas a vallásosságra vonatkozó további közvélemény-kutatási eredmények értelmezésére.

Címkék: népszámlálás - adat - kutató -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!