7 ok, miért nem költözünk külföldre

7 ok, miért nem költözünk külföldre

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Túlterheltség, összehúzott nadrágszíj, beszűkült gondolkodás, agresszív kommunikáció, szekértábor-logika, az elismerés hiánya – a lista hosszasan bővíthető, és talán nincs olyan ember itthon, akiben ezek miatt ne merült volna fel, hogy külföldre költözzön, ahol egyszerűbb, szervezettebb, jobb az élet. Most mégis azokat az érveket szedtük össze, amelyek a maradás mellett szólnak.

1. Van kihez fordulnunk

Bár nem egy Soproni reklám az életünk, mégis elsődleges szempont, hogy tudunk kit hívni, ha baj van; tudunk kivel ünnepelni, hogyha öröm ér bennünket; sokan tudják, mitől lesz jobb kedvünk és hogyan kell kezelni bennünket, ha szomorúak vagyunk. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szeret a családunk, és mi is képesek vagyunk szeretni; vannak igazi, mély baráti kapcsolataink, és ezek az elsődleges kötődési pontok az életünkben. Akinél mindezek hiányoznak, azt a család vagy a közvetlen környezete egy percig sem tudja maradásra bírni.

2. Nem egyszerű mindent a nulláról kezdeni

Ez lehet lustaság vagy a bátorság hiánya, mindenesetre az, hogy itthon vannak kapcsolataink, szakmánk, munkánk, helyismeretünk és legalább nagyjából kiszámítható menete az életünknek, az legalábbis biztonságot ad. A hétköznapok menetének ismerete olyan érték, amellyel többnyire akkor szembesülünk, hogyha nem rendelkezünk vele.

3. A jól-lét relatív

Látjuk, hogy nyugathoz viszonyítva nem élünk jól, de látjuk azt is, hogy milyen méreteket ölt a nélkülözés Magyarországon. Ehhez képest az, hogy szeretnek bennünket, van mit ennünk, van vállalható megjelenésünk és kapcsolatrendszerünk, komoly erőforrás számunkra. Mindez arra is késztet bennünket, hogy a kevésbé szerencsés körülmények között élők problémáit is komolyan vegyük és láthatóvá, hallhatóvá tegyük, vagy a magunk eszközeivel megpróbáljuk áthidalni a társadalmi csoportok közti szakadékokat. Mindez szerintünk egyházaink, gyülekezeteink legfontosabb társadalmi szerepvállalása lehet.

A további okokat a blogon olvashatják el.

Címkék: ok - külföld - költözés - emberek -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!