Felavatták az evangélikus óvodát Győrben

Felavatták az evangélikus óvodát Győrben

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Győr – Elkészült a felújítás alatt lévő győri Insula Lutherana épületegyüttes első láncszeme, az az újonnan épített szárny, amelyben az evangélikus óvoda kap helyet. Az átadási ünnepséget 2016. június 10-én, pénteken délelőtt tartották. Az újvárosi református templomban elhangzott köszöntők után Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke mondott áldást az új épületre.

Szemerei János beszédében kiemelte: nagyszerű születésnapi ajándékot kapott a működése 25 éves évfordulóját ülő intézmény. A 126. zsoltár első három versére utalva így fogalmazott: a felújításról szőtt álmok valóra váltásában emberek is sokat fáradoztak, de valójában Isten álma találkozott itt a miénkkel.

Ezek után Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő, majd Csorba János helyi igazgató lelkész szólt. Jókívánságait fejezte ki továbbá a projekt megvalósításában kulcsszerepet játszó Kara Ákos országgyűlési képviselő, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, valamint Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere.

A köszöntések között egykori óvodások adtak elő zeneműveket, illetve a győri pedagógus kórus énekében gyönyörködhetett a hallgatóság.

Zárásként Hujber Istvánné óvodavezető beszélt az intézmény negyedszázados múltjáról, arról, hogyan indult, majd hogyan fejlődött a mára 5 csoportban 136 gyermeket nevelő óvoda. „Csak a környezet változik, az elhivatottság marad a régi” – hangsúlyozta.

Ezek után a jelenlévők átvonultak az új óvoda elé, ahol Szemerei János püspök megáldotta az épületszárnyat, valamint az ott elhelyezendő keresztet. A szalag átvágásában Csorba János igazgató-lelkész, Kara Ákos államtitkár és Fekete Dávid alpolgármester is részt vett. Majd Mózes Zoltán, a munkálatokat végző West Hungária Bau Kft. ügyvezetője átadta a bejárati ajtó kulcsát Hujber Istvánné óvodavezetőnek.

Az ünnepséget követően lehetőség nyílt az elkészült épület bejárására, az óvodásokat pedig népi játékok várták a Rába-parton.

Felavatták az evangélikus óvodát Győrben

A kisalfold.hu beszámolója:

Átadták Győrben az evangélikus épületegyüttes beruházásának első új épületét. A magyar kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház között megállapodás jött létre a reformáció emléknapján, 2013. október 31-én. Eszerint a kormány 4,7 milliárd forinttal támogatja az Európában egyedülálló, győri evangélikus szigetként emlegetett épületegyüttes megújítását.

A munkálatok tavaly kezdődtek el. Elsőként az óvoda építése fejeződött be, melynek ünnepélyes átadását tartották most pénteken. Az átalakított, 867 négyzetméteresre kibővített épület összesen 125 gyermek befogadására alkalmas. A földszinten kettő, míg az emeleten három csoportszoba és a tornaszoba kapott helyet.

Kara Ákos államtitkár, győri országgyűlési képviselő, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár és Fekete Dávid győri alpolgármester adta át a győri Insula Lutherana épületegyüttes részét képező, részben felújított, részben újonnan épített óvodát. Így az elismerésnek örvendő értékes, szeretettel teljes oktató-nevelő munka megújult környezetben folytatódhat.

Az ünnepi köszöntők során egyházi vezetők elmondták: az, hogy az átadásig eljuthatott a beruházás, azt mutatja, Isten törődik velünk. Neki adtak hálát és szavaik szerint tisztelettel gondolnak mindazokra, akik a fejlesztés megvalósulásához hozzájárultak. Hálát éreznek az óvodában 25 éve végzett munkáért is.

Az evangélikus sziget területén jelenleg is több munka is zajlik párhuzamosan. Megerősítik az öregtemplom alapjait, készül a levéltár és hamarosan elkezdődik az iskola felújításának következő üteme is. A teljes egészében megújult győri Insula Lutherana épületegyüttes felavatása a reformáció ötszázadik évfordulóján, 2017. október 31-én lesz.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!