Női szerpapság és női lelkészség – katolikus és evangélikus megvilágításban

Női szerpapság és női lelkészség – katolikus és evangélikus megvilágításban

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Mialatt Ferenc pápa a női szerpapságon gondolkodik, a lett evangélikus egyházban egy zsinati döntés értelmében többé nem szentelnek nőket lelkésszé. Cikkünkben evangélikus és katolikus teológusok járják körül: milyen hagyományai vannak a nők szolgálatának a katolikus és az evangélikus egyházi rendben és többek között az is kiderül, hogy már a Krisztus utáni első században téma volt: felszenteljék-e a női szolgálattévőket?

Világszerte jelentős sajtóvisszhangot kapott Ferenc pápa bejelentése: külön bizottságot állít fel a nők szerpappá szentelhetőségének a tanulmányozására. A hírt, a pápát egyébként is lemondásra felszólító konzervatív katolikus körök, újabb keserű pirulaként fogadták, míg a szekuláris források ismét ferenci fordulatként és a katolikus egyház nagy előrelépéseinek egyikeként értékelték. De mi is történt és mi történhet valójában?

Nyolc évszázad gyakorlata

Az egyetemes papságot hangsúlyozó reformáció hatására a Tridenti zsinat (1545–1563) a katolikusoknál ma is ismert hét szentség között tartja számon az egyházi rendet, amely napjainkban püspöki, áldozópapi és szerpapi (vagyis diakónusi) fokozatokban nyerhető el. A szentségben való részesedés sajátossága, hogy a 16. században már csak nőtlen, megkeresztelt és megbérmált férfiak szentelését tartotta elfogadhatónak a kereszténység latin ága. A papi hierarchia teljességében a püspök részesült az őt felszentelő liturgiában, az áldozópapok elsősorban a szentmise bemutatására, a szerpapok pedig közvetlenül a püspök segítségére kaptak meghívást, feladataik a szegények gondozásában, az igehirdetésben és a liturgikus szolgálatban nyilvánult meg elsősorban.

A teljes cikket a blogon olvashatják el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!