Gáncs Péter: Jézus az öregedő egyházat is újra tudja éleszteni

Gáncs Péter: Jézus az öregedő egyházat is újra tudja éleszteni

Share this content.

Budapest – „Jézus az öregedő egyházat is újra tudja éleszteni, ezért mondja tanítványainak: menjetek, hirdessétek a világban, hogy az élet győzött a halálon” – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a húsvétvasárnap alkalmából tartott istentiszteleten a budapesti Deák téri templomban. Forrás: MTI, fotó: Földi Imre

Az evangélikus elnök-püspök prédikációjában kiemelte: nem a Központi Statisztikai Hivatal népességszámlálási adataiból tudják, hogy ez az ország fogy, öregszik, gyülekezeteik nagy része szintén fogy, öregszik, pedig sok embernek tartozunk az örömhírrel ebben az országban, tartozunk azzal, hogy kinyújtsuk az irgalom kezét azoknak, akik rászorulnak.

Utalt arra, hogy idén Tedd teljessé a mosolyt! mottóval hirdette meg az evangélikus egyház a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlására vonatkozó kampányát, de idén húsvétkor kevés okunk van a mosolyra az ország és az egyházak állapota miatt. A visszajelzések alkalmával az emberek szeretik a tükröt hibáztatni, de a tények azért tények - mondta.
Gáncs Péter hangsúlyozta: húsvét ünnepe arra hívja fel a figyelmet, hogy van feltámadás, van újrakezdés, és nincs az a mélypont egy egyház életében, ahonnan a feltámadott Jézus ne tudná kivezetni népét. Elmondta, az örömüzenet, miszerint ámde Krisztus feltámadt, az igazi fordulatot, a múlttól való elfordulást jelentheti az evangéliumot elfogadók számára, illetve azt, hogy megkérdőjelezzék az emberek: ebben a világban a halálé az utolsó szóˮ.
Az evangélikus elnök-püspök rámutatott: húsvét nem Jézus életének fináléja, hanem egy új élet nyitánya, melynek során az élet győz a halál felett. Emlékeztetett arra, hogy Jézus feltámadása után összegyűjtötte tanítványait, így indult el az a folyamat, amelyre minket is meghív. Úgy fogalmazott: Jézus nem a távoli jövőben létezik, mert ma is látható a lábnyoma, hallható a szava, tetten érhető, hogy most is itt van közöttünk. Húsvét ünnepének ma is mozgósítania kell a híveket arra, hogy hirdessék az evangéliumot, miszerint Krisztus valóban feltámadt - mondta. Hozzátette: a Megváltó keres minket, hogy a jó hírt mások is megismerhessék, így a vele való személyes találkozásból születhet újjá a hitünk, s ennek alapján születik meg arcunkon a mosoly, amelyre annyira szüksége van az országnak, az egyháznak és minden embernek.
Az ünnepi szertartás keretében két lelkipásztor úrvacsorát osztott az evangélikus közösség tagjainak.
Gáncs Péter az istentisztelet után azt mondta az MTI-nek: a kedvezőtlen demográfiai helyzet ellenére több településen virágzik a hitélet, szerveződtek, illetve szerveződnek gyülekezetek, így többek között a Bács-Kiskun megyei Bócsán és a Békés megyei Örménykúton, utóbbi Békés megyei településen mintegy 130 evangélikus él.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!