Apám, a jövő és Európa – Apa-lánya kérdés-válasz

Apám, a jövő és Európa – Apa-lánya kérdés-válasz

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra, Laborczi Géza
Apám mindig azt mondta, hogy mire felnövök, szabadabb és igazságosabb világban fogok élni, és a diktatúra, amelynek gyermekként csak az árnyéka vetült rám, engem már nem fog nyomasztani. Nemrég a szemére vetettem, hogy ez az Európa egyáltalán nem olyan világ, mint amilyennek képzeltem az alapján, amiket mondott; hogy nagyon is nyomasztanak a közel- és régmúlt árnyékai, ő pedig válaszolt nekem.

Négyéves voltam, amikor történt. Mindenki a rádió előtt ült lehajtott fejjel, óriásira nyílt kagyló-fülekkel. Azokban a napokban a legkevésbé sem voltatok kíváncsiak rám – hogy mit találtam az udvaron, kivel játszottam az oviban, hogy milyen mesét szeretnék nézni. Nagyon fontos dolgok történnek, mondtátok, de én csak a pisszegéseket értettem az egészből, aztán helyreállt a rend, lehetett menni együtt az udvarra labdázni, újra elmondhattam a kis dolgaimat és nagyrészt újra meg is hallgattátok őket.

Négy-öt évvel később, egy erdélyi nyaralás alkalmával anyám valahonnan előásott egy kazettát régi mozgalmi dalokkal, és azt meghallgattuk a kocsiban. Tetszettek nekem a ritmusok, a könnyen megjegyezhető dallamok és szövegek. Elkezdtem énekelni, erre kikapcsoltátok a zenét, elkomolyodtatok és megpróbáltátok elmagyarázni, hogy ez viccnek elment, de igazából ezek nem jó énekek, mert egy olyan világot idéznek és szolgáltak, amelyben nem lehetett szabad az ember.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!