Befejeződött az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének (EKE) szarvasi konferenciája

Befejeződött az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének (EKE) szarvasi konferenciája

Share this content.

Szöveg: Hubert Gabriella
Szarvas – Az evangélikus gyűjtemények és a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség látta vendégül három napon keresztül az ország minden részéből összesereglett mintegy száz egyházi könyvtárost. Az EKE-konferenciához ugyanis csatlakoztak az evangélikus iskolák könyvtáros-tanárai, a szarvasi városi és felsőoktatási könyvtárak (SZIE GAEK és GFF) munkatársai is.

A szakmai előadások a világi és az egyházi könyvtárak aktuális kérdéseivel foglalkoztak. Hallottunk többek között az OSZK megújulási terveiről, az olvasó központú könyvtári szolgáltatásokról, a digitalizálás elméletéről és gyakorlatáról, az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programról (EISZ), az EKE szervezésében készülő tanulmány- és dokumentum-gyűjteményről (Az egyházi könyvtárak sorsa 1944-1956 között).

Riasztó vízkár-példák bemutatásával hívta fel a figyelmet az egyik előadás arra, hogyan nem szabad könyvraktárakat építeni, miért nem szabad föld alatti raktárban tárolni a könyveket, miért lenne feltétlenül szükség arra, hogy az építtető, az építész és a könyvtáros közösen döntsenek a könyvek elhelyezésének módjáról.

Megismerkedhettünk egy-egy felsőoktatási és gimnáziumi könyvtárral is (Baptista Teológiai Akadémia Könyvtára, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Könyvtára). A történeti háttér mellett példákat kaptunk arra, hogyan lehet a diákok számára ma is vonzóvá tenni az olvasást és a könyvtárba járást.

Meglátogattuk a Szarvasi Ágostai Hitvallás Evangélikus Vajda Péter Gimnázium Könyvtárát, amelynek 39 162 kötete tanúsítja az evangélikus oktatás dicső múltját. Jelenleg a Tessedik Sámuel Múzeumban őrzik, és a Városi Könyvtár munkatársai gondozzák ezt a muzeális gyűjteményt. (A prezentációk és a képek rövidesen elérhetőek lesznek a honlapon: https://www.eke.hu/kozgyulesek.)

A szakmai előadásokon kívüli a résztvevők nemcsak Szarvas szépségeivel, hanem evangélikus múltjával is megismerkedhettek.

A sikeresen lezajlott esemény ökumenikus nyitottsággal és együttműködéssel valósult meg. A melegszívű vendéglátásért külön köszönet illeti a Déli Evangélikus Egyházkerületet, Gáncs Péter elnök-püspököt, Lázár Zsolt esperest, Cairns-Lengyel Henriett lelkészt, Kepenyes György gondnokot, a programok előkészítésében és lebonyolításában nagy szerepet vállaló szarvasi könyvtáros-levéltárost, Tusjak Lászlónét és az evangélikus könyvtárosokat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!