A melegházasság kritikájáról

A melegházasság kritikájáról

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta
Ugyan még nincs könyv arról, miért álljunk ki a melegházasság mellett, de máris megszületett az ellenvéleményt összefoglaló 464 oldalas írás Szilvay Gergelytől. A Mandiner.hu újságírójának az volt a célja, hogy egy olyan kötetet írjon, melyben objektív érvek találhatóak az azonos neműek házassága ellen. Mindezt úgy, hogy ne személyeskedés vagy sárdobálás legyen belőle, hanem építő diskurzus.

Szilvay Gergely eredetileg 150–200 oldalas munkát tervezett, de belátta: ha minden eddig elhangzott azonos neműek házasságát támogató érvre reagálni akar, akkor nem tud röviden írni. Lépésről lépésre cáfolja az érveket a kötet alábbi fejezeteiben: 1. A házasság történeti formáiról; 2. Veleszületett-e a homoszexualitás?; 3. 1973, avagy megváltoztatható-e a homoszexualitás?; 4. Nem elég, hogy szeretik egymást?; A házasság két értelmezése; 5. A meddőség kérdése; 6. A „konzervatív” kifogás; 7. Csaták az örökbefogadás körül; 8. A fajközi házasság tiltása; 9. Melegházasság-ellenes homoszexuálisok.

 

A Biblia és a melegházasság

Az újságíró, bár hívő katolikus, könyvében szekuláris érveket hoz fel elsősorban, és csak a kötet végén, a IV. részben ír a kereszténység és a melegházasság viszonyáról, arról, hogy mit ír a Biblia a melegekről, vagy mit mondott Jézus a házasságról vagy a homoszexualitásról – utóbbiról nem mondott semmit. Azt azonban már a könyv elején jelzi a szerző, hogy a vallások és keresztény felekezetek sem vélekednek egységesen a kérdésről. A buddhizmusnak és hinduizmusnak nincs egyértelmű álláspontja, míg az iszlám, az ortodox zsidó vallás, vagy egyes konzervatív protestáns felekezetek, mint az amerikai Dél baptistái, vagy a katolikus egyház ellenzi; más protestáns felekezetek, mint például a presbiteriánusok, vagy egyes zsidó felekezetek elfogadják.

A könyv bemutatóján felvetődött Ferenc pápa nemrégiben elhangzott homoszexuálisokat érintő bocsánatkérése, melyre úgy reagált a szerző, hogy a pápa kérése valóban jogos és helyén való, de „a hivatalos tanítást ez akkor sem változtatja meg”, ugyanakkor az újságíró hozzátette: bocsánatra és gyülekezeti nyitottságra szükség van. A szerző hangsúlyozta, hogy nem a melegség ellen szól a könyv, hanem az azonos neműek házasságának engedélyezése ellen. Ugyanakkor elhangzott az is, hogy a 2012. január 1-jén életbe lépett magyar Alaptörvény megfogalmazása szerint ez Magyarországon amúgy is teljesen kizárt.

A cikk folytatódik a KötőSzó blogon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!