Milyen keresztény Európát akarunk?

Milyen keresztény Európát akarunk?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta
Tusnádfürdő – A cél a Keresztény Európa 2.0 kiépítése lenne, de ez mit is jelent a gyakorlatban? Politikusok és újságírók vitáztak Tusványoson.

Milyen Európát akarunk? Van-e közép-európai keresztény vízió Európa számára? címmel tartottak előadást Tusnádfürdőn, a 27. nyári egyetemen. A beszélgetésben részt vett: Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke, Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Takács Szabolcs Ferenc, európai uniós ügyekért felelős államtitkár, David Campanale, a BBC tudósítója, valamint Peter Krajňák, a szlovákiai oktatási minisztérium államtitkára.

 

Keresztény Európa 2.0 – víziók és értékek nélkül halott

 

A nyári egyetemet megnyitó beszédben Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott: célunk egy Keresztény Európa 2.0 kiépítése, de fontos, hogy ne pusztán ideák legyenek, hanem szövetségépítés is. Ennek a gondolatnak a folytatása jellemezte szinte az egész későbbi beszélgetést is.

Az első megszólaló, David Campanale arra a kérdésre, hogy lehet-e a kereszténység újra az egységes nyelv Európában? úgy fogalmazott: az, ahogyan megéljük ezt a most kialakult krízist, inkább az a kérdés, hogyan tudunk együttműködni a kontinensen, illetve az, hogy az egyének hogyan viszonyulnak a valláshoz.

A határon felépült kerítésre kitérve Campanale egy angol mondást osztott meg a jelenlévőkkel, mely így hangzik: „Good fences makes good neighbours”, azaz a jó kerítés alapja a jó szomszédságnak. A hívő újságíró hangsúlyozta, hogy Krisztus a mi királyunk, majd Sámuel prófétát idézte, aki azt mondta Izrael népének: ne válasszatok magatoknak királyt, mert adót szed majd, és elviszi fiaitokat katonának.

Campanale ugyanakkor azt is elmondta, hogy nagy kihívás elé nézünk Európa újraevangelizálásakor. Hurrikán söpör végig Európán és Amerikán is. Kérdés, hogy milyen vezetésre, vezetőkre és vízióra van szükségünk ahhoz, hogy kikerüljünk a viharból.

A düh és reménytelenség generációktól függetlenül eluralkodott Európán.

A menekültkérdés, a gazdasági problémák, a kormányok rossz döntései miatt is düh van az emberekben. Identitás és moralitás nélkül próbáltunk megoldani problémákat, de az így nem lehetséges. A vízió és értékek nélkül Európa halott – zárta szavait Campanale.

 

Tovább a KötőSzó blogra.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!