Egy musical, ami felrázta Amerikát

Egy musical, ami felrázta Amerikát

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Nagy Szabolcs
Ma kevés olyan ember lehet az Államokban, aki ne hallott volna a Hamilton musicalről, pedig az alapkoncepciója egyáltalán nem a legnépszerűbb: kosztümös hip-hop musical egy bevándorolt, 18. századi alapító atyáról, színes bőrű színészekkel. Mégis, ennél forróbb kulturális tartalom a tengerentúlon ma talán csak a Pokémon Go. Kifejtjük, miért, és azt is, mit tanulhat belőle minden keresztény.

Lin-Manuel Miranda 2009-ben fellépett a Fehér ház költészeti estjén és elmesélte, hogy megtalálta azt a személyt, aki megtestesíti a hip-hopot, és aki miatt mindenképp érdemes egy hip-hop albumot összedobni. Ez a személy nem más, mint az Egyesült Államok első pénzügyminisztere, az alapító atya Alexander Hamilton, kit mindenki csak a tízdolláros arcaként ismert – vagy úgy se.

Már a dal kezdetekor kuncogtak a koncepción a nézők, majd a nevetés is kiszakadt belőlük, mikor Miranda rezzenéstelen arccal énekelte a végtelenbe, hogy Alexander Hamilton! Akkor még senki se gondolta volna, hogy hat évvel később ebben a számban köszönthetjük a Tony-díj legtöbbet jelölt musicaljének prológusát, és talán a legnagyobb indokot arra, hogy Alexander Hamilton a tízdolláros arca maradjon még sokáig. 

Lin-Manuel Miranda megmentette Alexander Hamiltont legnagyobb félelmétől: a feledésbe merüléstől. A musicalben gyakran előkerül az a motívum, hogy egy ember mit is hagyhat örökül a világnak és ezt az örökséget ki fogja tovább és tovább és tovább mesélni. Hamilton egészen ősi toposszal jellemzi ezt a haláltusáján: Örökség. Mi az az örökség? Nem látni azt, amit egy kertben elvetettél. (Szabad fordítás, az eredeti szöveg „Legacy. What is a legacy? It’s planting seeds in a garden you never get to see.”) Hamilton életét veszti mielőtt láthatná munkájának gyümölcsét és ez még tragikusabb, ahogy ennek tanúi vagyunk.

Tovább a KötőSzó blogra.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!