A Beatles és Jézus – Népszerűbbek voltak Jézus Krisztusnál?

A Beatles és Jézus – Népszerűbbek voltak Jézus Krisztusnál?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kövesdi Miklós Gábor
Nekünk, keresztényeknek mindig nagy lelkiismereti válságot okoz egy-egy, a kereszténységgel, Istennel, Jézussal kapcsolatos kritikus, provokatív vagy legalábbis annak tűnő megnyilatkozás, legyen az műalkotás vagy netán interjú. Jó, amit írtam, nem egészen igaz. Sokaknak nem okoz semmilyen válságot, reflexből sátánt kiáltanak, könyvet égetnek, és elégedetten hajtják álomra fejüket: lám, ismét szereztek egy jó pontot az Atyánál. Na de itt van a maradék, aki gondolkodik, mérlegel, urambocsá' értékítél, mielőtt trollkodni kezdene. Szó se róla, vannak valóban bántó megnyilvánulások, de még többször csúsztatás, félinformáció, félremagyarázás vagy egyszerű intolerancia a felháborodás alapja. A következő hetekben felelevenítek néhány ilyen esetet.

Az első cikkem témáját egy aktualitás miatt választottam. Ötven évvel ezelőtt, 1966. augusztus 5-én jelent meg a Beatles Revolver című lemeze. A zenetörténet egyik legjobb albumáról van szó, de most nem szeretnék zeneesztétikai elemzésbe bonyolódni, ezt megteszik az arra nálam érdemesebbek. Viszont eszembe jutott, hogy milyen ellentmondásos fogadtatásban részesült az alkotás.

Miközben a világ egyik fele teljesen odavolt érte, mások tiltakozásul több más Beatles-lemezzel együtt elégették. Sőt a Ku-Klux-Klan keresztre feszített egy Beatles-albumot. Ennek azonban semmi köze a zenéhez. Az volt az oka, hogy nem sokkal előtte hangzott el John Lennon azóta sokat idézett mondása: „Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus Krisztus.” Sokaknak ennyi már elég is ahhoz, hogy egy életre szakítsanak a Beatles-életművel. Utánanézni? Mérlegelni? Ugyan, minek? Hisz a lelkész úr/apukám/bérmakeresztanyám/a tévé mondta, és akkor biztos úgy van!

Pedig mint oly sok mondást, ezt is sokan félreértették. Az ominózus mondat 1966. március 4-én a London Evening Standard újságírónőjének (John egyik barátjának), Maureen Cleave-nek a Lennonnal készített interjújában hangzott el, a következőképpen: „A kereszténység el fog tűnni. Eltűnik, összezsugorodik. Ez nem is kérdéses, igazam van, a jövő engem igazol majd. Jelenleg népszerűbbek vagyunk, mint Jézus. Nem tudom, minek lesz előbb vége, a rock and rollnak vagy a kereszténységnek. Jézussal semmi bajom, de a követői buták és faragatlanok. Úgy kiforgatják az egészet, hogy tönkreteszik számomra.”

Sokan úgy interpretálták a szavait, hogy a Beatlest jelentősebbnek tartja Jézusnál. A történetnek van persze még egy nagyon is emberi vonatkozása. Ugyanis az eredeti interjú nem keltett különösebb visszhangot. A bajok akkor kezdődtek, amikor az interjúkat (mind a négy Beatles-taggal készült beszélgetés) eladták az amerikai Datebook tinimagazinnak, amely az eredeti írás megjelenése után csaknem öt hónappal közölte őket. Egy „lájkvadász” húzással címlapra tették Lennon Jézussal kapcsolatos megjegyzését, a kontextusa nélkül, és onnantól futótűzként terjedt.

A teljes cikk a KötőSzó blogon olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!