8 ötlet nyárvégi lelki feltöltődéshez

8 ötlet nyárvégi lelki feltöltődéshez

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Ugyan a nappalok rövidülnek és vészesen közelít a nyár vége, de még mindig lehet időt, alkalmat és teret találni a lelki feltöltődésre – ha esetleg ez a rész kimaradt volna a fesztiválos pörgésben vagy a családi nyaralás szervezése és lebonyolítása során. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan szakíthatunk időt a spirituális elmélyülésre.

Nyáron a legtöbb állandó gyülekezeti program szünetel, a barátok és a kollégák kimondhatatlan nevű helyekre utaznak és a lelkigondozóktól, pszichológusoktól sem lehet elvárni, hogy uborkaszezonban is nulla-huszonnégyben a rendelkezésünkre álljanak. A nyár azonban éppen attól jó, hogy nagyon sok lehetőséget teremt a spontán, ám ettől még nem feltétlenül felszínes lelki gyakorlatokra. Ráadásul, ezekhez az évnek ebben az időszakában semmi más nem kell, csak az adott természeti körülmények, saját magunk, egy jó könyv, némi nyitottság, hogy beleszagolhassunk Isten megtapasztalható jelenlétébe, amiről a híreket látva vagy a napi pörgésben azt gondoljuk, hogy egyre nehezebben érhető tetten.  A nyár utolsó heteiben mi is beleállhatunk a teremtett világ egyértelmű, mégis könnyen elfelejtett folyamataiba – esőbe, szélbe, napba – észlelhetjük és megélhetjük a helyünket benne.

Itt a mi, korántsem teljes listánk, ami tetszés szerint bővíthető a kommentekben.

 

1. Sokat úszni természetes vizekben

Hagyjuk a steril, klóros vizeket, a megfizethetetlen úszócuccokat és strandbelépőket. A hazai természetes vizek jó részében lehet fürdeni, ezeket egész nyugodtan fel lehet fedezni (írjátok meg kommentben, hogy hová érdemes menni). Egy tó közepén lebegni a vízen, miközben süt a nap és minden valószínűtlenül zöld és kék körülöttünk – ez pont az, amire aztán lehet vágyni az év összes többi részében. Az úszás egészséges, a víz pedig az élet forrása, kisimul tőle a lélek is.

2. Csillagles

Ez sem igényel nagy szervezést, esetleg kisgyerekeseknek egy kicsivel későbbi fektetést, amit viszont érdemes bevállalni egy ilyen élményért. Csak egy takaró kell hozzá, meg egy közeli domboldal és máris felidézhetjük vagy fejleszthetjük csillagászati ismereteinket – a göncölszekér és a tejút biztosan menni fog – számolhatjuk a hullócsillagokat, és hálát adhatunk ezért is.

3. Régi hobbi újrafelfedezése

Régebben, a végtelen gyerek- és kamaszkori nyarakon mivel töltötted legszívesebben az idődet? Kézműves táborba jártál, naplót vezettél, lovagoltál, kenuztál vagy sátoroztál? Mindezt most is megteheted, sőt, mikor máskor, ha most nem? Évközben még ennyire sem fogsz tudni időt szánni ezekre: vesd papírra a gondolataidat, írj le egy történetet, menj el egy közeli kézműves foglalkozásra, bérelj kenut, verj sátrat, rakj tüzet, vedd elő a gitárod, énekeld el az összes hittantáboros éneket, amire még emlékszel. És a nem hittantáborosokat is.

A teljes cikk a KötőSzó blogon olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!