„Még mindig keresztény vagyok, miközben kérdéseket teszek fel” – Izgalmas teológiai témák, provokatív kérdések

„Még mindig keresztény vagyok, miközben kérdéseket teszek fel” – Izgalmas teológiai témák, provokatív kérdések

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Szöveg: Seben Glória
„Sankó az Odúnál van” – olvasom az sms-t a telefonomon a 11. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón. Dávid barátom írt, hogy az immár második alkalommal megrendezett Odú teológiai műhely egyik gazdáját el tudjuk kapni egy különleges „afterbeszélgetésre”. A provokatív témák feldolgozása tovább zajlott bennünk, így egy hét távlatából újra találkoztunk, hogy felelevenítsük az emlékeket: milyen nyomokat is hagyott bennünk az ifjabb Cserháti Sándor által vezetett beszélgetéssorozat. Anna, Tamás, Dávid és Glóri reflexióit olvashatják a következőkben.

Három délután, három izgalmas teológiai téma rendhagyó módon feldolgozva. „Kié a nagyobb Isten?” „Nem békét, hanem kardot... Mit hozott Jézus?” „Egy ószövetségi prostituált mint Jézus előképe?” Hogyan készült minderre négy fiatal, hogyan kerültek az Odúba?

Odú teológiai műhely: a Szélrózsa egyik helyszíne, amely két éve Soltvadkerten került a programba. Négy evangélikus lelkész – Ócsai Zoltán, Novotny Dániel, Réz-Nagy Zoltán és ifj. Cserháti Sándor – vezetésével rendhagyó teológiai témákat járhattak körül a résztvevők. A beszélgetők ifj. Cserháti Sándor által vezetett beszélgetéssorozaton vettek részt.

Ifj. Cserháti Sándor sarokpontjai a műhelyhez:

  1. Azért beszélünk teológiáról, mert azt gondoljuk, hogy VAN Isten, itt ezen (már) nem vitatkozunk.
  2. Isten szeretet (1Jn 4,8), ez azt jelenti, hogy Isten leginkább a szeretetében önmaga. Igazságos is, szabad is, mindenható is, de feszültség esetén a szeretet irányában kell keresnünk a feloldást.
  3. Isten hű, nem kiszámíthatatlan, hanem integráns személyiség.
  4. Isten nem titkolózik: ami fontos számunkra, azt hozzáférhetővé teszi. Vannak hittitkok, de Isten keresésre hív. A hit nem helyettesíti a megértést, sőt növeli annak igényét.
  5. Lutheri hármasság: „Hacsak engem az Írás tanúságával és világos észérvekkel nem győznek meg…, nem tudok és nem akarok semmit visszavonni, mert a lelkiismeret ellen tenni nem biztonságos és nem is üdvös dolog. Isten segítsen meg engem! Ámen.” (Kiemelés ifj. Cserháti Sándortól.)
     

Az 1. nap témája: Kié a nagyobb Isten? Kié az igazi? Több millió áldozata van már ennek a vitának. Fontos kérdés? Ennyire? Vagy éppen ezért? Igehelyek: 2Móz 34,14; Ézs 45,21b; Jn 14,6; Mt 12,30; ApCsel 4,11–12; Mt 7,21; Jn 10,16.
A 2. nap témája: „Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre. Nem azért jöttem, hogy békességet hozzak, hanem hogy kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával, és így az embernek ellensége lesz a háza népe.” (Mt 10,34–36) Hogyan illeszthető bele ez a mondat Jézusról alkotott képünkbe? Ha sehogy, akkor hogyan változtatja meg ezt a képet? Vagy egyszerűen ne vegyünk róla tudomást?
A 3. nap témája: A középkorban voltak teológusok, akik igyekeztek minden ószövetségi elbeszélésben Krisztus előképére találni. Találjuk meg együtt ebben a történetben: 1Kir 3,16–27.

– Én két dolog miatt mentem a Szélrózsára – kezdi a beszámolóját a filozofáló hajlamú Dávid –, az egyik a Szélrózsa Band, amelyben a párom játszott, a másik az Odú, amit Anna lelkesen beharangozott nekem. Először furcsa volt, hogy Sankó (ifj. Cserháti Sándor) és Ócsai Zoli is a délelőtti blokkban inkább kérdeztek, és hagyták, hogy mi fogalmazzuk meg a gondolatainkat, de aztán nagyon élveztem, bár látszott, hogy ők alaposan elmélyedtek már ezekben a témákban, mégis szabadságot adott ez a fajta műhelymunka. Itt arról volt szó, hogy a hétköznapi keresztény a hétköznapi kereszténnyel pőrén megvitatja ezt a témát. Mint egy technikatanár, akinek megvan, hogyan kell összerakni ezt a hajót, mégis rád bízza.

A teljes cikk a KötőSzó blogon olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!